Forbes wint ronde van staat Delaware

WASHINGTON, 26 FEBR. Steve Forbes heeft zaterdag de Republikeinse voorverkiezing gewonnen in de staat Delaware, waar hij als enige van de vooraanstaande kandidaten campagne heeft gevoerd. Een nederlaag in Delaware had fataal kunnen zijn voor de campagne van Forbes. Hij behaalde 33 procent van de stemmen, Bob Dole kreeg 27 procent, Buchanan 19 procent en Alexander 13 procent.

De meeste kandidaten weigerden in Delaware campagne te voeren, uit vrees zich de woede op de hals te halen van de kiezers van de staat New Hampshire, waar vorige week dinsdag voorverkiezingen werden gehouden. Traditioneel houdt New Hampshire niet alleen de eerste voorverkiezing, maar is er daarna een week lang geen andere voorverkiezing. De poging van Delaware om iets van de aandacht en invloed van New Hampshire af te snoepen, is bij die laatste staat niet goed gevallen.

De meeste aandacht richt zich nu op de zuidelijke staat Arizona, waar morgen voorverkiezingen worden gehouden. Forbes heeft zich daar al in een vroeg stadium met reclamespotjes een grote bekendheid verworven. De afgelopen weken leek in Arizona, net als in Iowa en New Hampshire, zijn snel opgekomen populariteit alweer te slinken. Maar hij hoopt nu dat zijn overwinning in Delaware hem helpt de neergaande trend te stoppen.

Senator Robert Dole heeft na zijn tegenvallende resultaat in Iowa en zijn verlies in New Hampshire hard een overwinning nodig, en niet alleen in Noord- en Zuid-Dakota die dinsdag ook aan de beurt zijn. Maar het is vooral Pat Buchanan die in Arizona enthousiaste menigtes op de been weet te brengen. De voormalige televisie-commentator stuit in deze staat, die een grote Spaanstalige bevolking heeft, echter ook op demonstranten die fel gekant zijn tegen zijn plannen om de immigratie voor vijf jaar volledig stil te leggen en die hem zijn vijandige houding jegens immigranten verwijten.