Experiment in ruimte met stroom mislukt

CAPE CANAVERAL, 26 FEBR. Een experiment met het ruimteveer Columbia om elektriciteit op te wekken door een satelliet door het magnetisch veld van de aarde te slepen, is gisteren voortijdig afgebroken. Enkele uren na het begin van de proef brak de draad waaraan een satelliet met het ruimteveer was verbonden. Gedurende de tijd dat de satelliet werd gesleept werd een spanning van 3.000 volt gemeten. Het is nog niet duidelijk waarom de draad brak.

Het experiment was een belangrijk onderdeel van een veertiendaagse reis van het ruimteveer. De zeven astronauten aan boord, onder wie drie Europeanen, wilden nagaan of naast het gebruik van traditionele zonnepanelen nog een bruikbare energiebron te vinden was voor het nog te bouwen ruimtestation Alpha. Bij een missie in 1992 mislukte het experiment met de draad doordat deze bij het afrollen bleef hangen achter een uitstekende moer. De satelliet kon toen na enige tijd met succes weer aan boord van het ruimteveer worden gehaald. Deze keer waren voorzorgsmaatregelen genomen om een blokkering van de draad te voorkomen.

De draad brak echter, vlak voordat de volle twintig kilometer was afgerold. De satelliet verwijderde zich na de breuk zeer snel van het ruimteveer, tot opluchting van de bemanning, die voorbereid was een razendsnelle ontwijkingsmanoeuvre uit te moeten voeren. Tijdens deze missie van het ruimteveer zal geen poging worden ondernomen de satelliet te bergen. Niet uitgesloten wordt dat de satelliet, die in een elliptische baan om de aarde is beland, aan zijn lot zal worden overgelaten. (AP, Reuter)