ELZASSER UIENTAART

Op 28 september vorig jaar schreef ik over de zoete uien die ik tijdens mijn zomervakantie in Canada geproefd had.

De daar bekende soorten zijn de 'Texas Sweet', 'Walla Walla', 'Maui', 'Vidalia' en 'Arizona'. Ze zijn allemaal knapperig, zoet en sappig. Ze zijn beperkt houdbaar en daarom alleen in seizoen verkrijgbaar. Een paar weken geleden zag ik bij Albert Heijn netten prachtige grote witte uien, zogeheten 'Oso Sweet Onions'. Die gingen meteen de boodschappenkar in. Thuis maakte ik een eenvoudige salade en strooide er wat dun gesneden uienringetjes over. De Oso's waren inderdaad heerlijk zoet en knapperig. Misschien niet zo zoet en smakelijk als mijn favoriet de 'Walla Walla', maar ze kwamen zeker in de buurt. De Oso's komen uit Chili en zijn in seizoen vanaf ongeveer midden december tot midden maart te krijgen. In het klassieke recept voor uientaart hieronder worden de uien gekookt, maar probeer ze ook eens rauw op bijvoorbeeld hamburgers, gesnipperd en met zwarte olijven omgeschept, of als vervanging voor lenteui.

Voor een taart van 27 centimeter doorsnede: Deeg: 175 gram bloem 1 theelepel zout 125 gram koude boter, in stukjes gesneden 3 tot 4 eetlepels ijskoud water Vulling: 250 gram reepjes mager spek 60 gram boter 750 gram witte uien, in dunne plakken gesneden 3 grote eieren 3,5 deciliter crème fraîche snufje versgeraspte nootmuskaat zout en versgemalen peper Meng de bloem met het zout in een grote kom. Snijd er de boter door met twee messen of met behulp van een deegsnijder tot u een kruimelig mengsel heeft. Sprenkel er drie eetlepels water over en schep het bloemmengsel om met een vork tot het samenhangt. Voeg zonodig nog wat water toe. Vorm met uw handen snel tot een bal deeg. Wikkel het deeg in folie en leg het ten minste 1 uur in de koelkast. Bak de reepjes spek in een koekepan op een middelhhog vuur tot ze knapperig zijn. Schep ze uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en zet weg. Verhit de boter in een grote koekepan. Doe er de uien in en bak ze circa 30 minuten onder regelmatig omscheppen tot ze goudgeel en volledig gaar zijn. Schep de ui over in een plastic zeef en laat uitlekken. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Rol het deeg uit en bekleed er de quichevorm mee. Klop de eieren in een grote kom en klop er dan de crème fraîche, nootmuskaat en wat zout en peper door. Strooi het spek op de deegbodem en vervolgens de ui. Giet er het eimengsel over. Zet de taart dertig tot veertig minuten in de oven, of totdat hij goudbruin en gerezen is. Laat circa vijf minuten afkoelen voor het serveren.

    • Kim Maclean