Diepenbrock en Escher

Rudolf Escher - Composers' Voice Highlights VC 47; Alphons Diepenbrock Composers' Voice Highlights CV 50.

“Hoeveel muziekliefhebbers kunnen mij het begin van Diepenbrocks declamatorium Elektra voorzingen?', verzuchtte dirigent Ed Spanjaard onlangs in deze krant. Zijn klacht dat de muziek van veel belangrijke Nederlandse componisten nog altijd te onbekend is, is terecht. De serie Composers' Voice van Donemus wil hierin al jaren verandering brengen. Op dit label verscheen een cd met composities van Alphons Diepenbrock (1862-1921) door het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly.

Hierop is ook de dreigende paukenroffel en het door de violen en altviolen gespeelde Orestes motief - het gewraakte begin van Elektra - te horen. Helaas gaat de live-opname soms ten koste van de fijne polyfone nuanceringen van Diepenbrocks partituren, zoals in de Ouverture De Vogels. de toneelmuziek bij Aristophanes' blijspel. Het symfonische lied, de Hymne an die Nacht 'Gehoben ist der Stein' met sopraan Arleen Auger als soliste, kabbelt maar voort, zonder veel indruk achter te laten.

Meer tot de verbeelding spreekt de eveneens op Composers' Voice uitgekomen cd met muziek van Rudolf Escher (1912-1980). Het betreft hier opnamen uit de jaren tachtig. Escher paarde een oorspronkelijke, haast negentiende-eeuwse muzikaliteit aan een uitzonderlijk compositorisch vakmanschap. Aan de stukken op de cd is te horen dat Escher de lust in het zoeken naar nieuwe wegen nooit heeft verloren.

Pianist Theo Bruins vertolkt een prachtige Arcana in de herziene versie uit 1980. De suite met haar zeer pianistieke Toccata en die voorzichtig verstilde klanken, die een steeds verder uitdijend harmonisch universum lijken te willen verkennen, is een boeiend voorbeeld van Eschers compositorisch kunnen. Maar ook de dwingende uitvoering door Harro Ruysenaars en Ronald Brautigam van de Sonata concertante, en de Sonata per violino e pianoforte (voorbeeldig gespeeld door Vera Beths en Stanley Hoogland) bewijzen eens te meer dat Escher een plaats verdient in de top vijf van de beste Nederlandse componisten van onze eeuw.

    • Emile Wennekes