DIE ZEIT

Vijftig jaar geleden, op 21 februari 1946, verscheen het Duitse weekblad Die Zeit voor het eerst. Het jubileum is voor de huidige hoofdredacteur Robert Leicht aanleiding het journalistieke credo ('Een blad maken dat ons bevalt en een land maken dat wij ons wensen') van het sociaal-liberale opinieblad in deze tijd van multimediale banalisering eens tegen het licht te houden. Hij concludeert dat de waarden die bepalend zijn voor een verantwoordelijke journalistiek, sinds de oprichtingsjaren niet zijn veranderd: waarachtigheid, waakzaamheid, republikeinse strijdbaarheid en democratische tolerantie.

In een uitvoerig vraaggesprek blikt de 86-jarige gravin Marion Dönhoff, die het allemaal van begin af aan heeft meegemaakt, jarenlang in de hoofdredactie zat en nog regelmatig bijdragen levert, terug. “Wanneer ik denk aan de begintijd, toen zaten overal op de regeringstronen belangrijke mensen: Churchill, De Gaulle, De Gasperi, Adenauer. Tegenwoordig is er nergens eentje, die dit formaat heeft.” Ze houdt het erop dat dit komt doordat iedereen zich tegenwoordig alleen maar bezighoudt met het spel om de macht. Het heet dat de goede mensen tegenwoordig niet in de politiek zitten, maar in de industrie. “Maar waar zitten ze dan?”