Dekker treurt na zilveren zwemrace

DORDRECHT, 26 FEBR. Ron Dekker sjokt met zijn zilveren medaille, zojuist veroverd op de vijftig meter schoolslag, langs het 25-meterbad van Aquapulca in Dordrecht. Met een somber gezicht, het hoofd naar beneden. Dekker heeft even uitgehuild op de schouder van een vriend. Met zijn oranje badhanddoek veegt hij zijn tranen weg.

Op weg naar de kleedkamer kijkt hij omhoog naar de tribune. Zwemster Inge de Bruijn zet de vreugde over haar twee gouden medailles (50 meter vlinderslag en 50 meter vrije slag) en haar zilveren plak (50 meter rugslag) even opzij als Dekker voorbijkomt. Ze steekt een duim omhoog. Ron Dekker forceert het begin van een glimlach en knijpt zijn ogen samen. De twee Nederlandse topzwemmers wisselen een blik van verstandhouding.

Van alle kanten kan Dekker op de Nederlandse kampioenschappen sprint in Dordrecht op sympathie rekenen. Twee weken na het busongeluk waarbij hij met een vriendin betrokken was, stond de zwemmer al weer op de startblokken. Bij het ongeluk in het Duitse Winterberg kwamen zeven collega's om het leven. Dekker en een vriendin hadden alleen lichte verwondingen. De snee op zijn voorhoofd is niet het enige zichtbare gevolg van het drama. Ron Dekker maakt een terneergeslagen indruk. “Tijdens de wedstrijd denk je er niet aan, maar na het aantikken dubbel zo intensief: geen titel en dat ongeluk. Er knapte iets.”

Via een gebrekkige geluidsinstallatie spreekt de speaker van de “buitengewone” prestatie die Dekker “na zijn ervaringen van vorige week” heeft geleverd. Applaus. Hij zette de tweede tijd neer in de finale op de 50 meter schoolslag. Dekker deed dat in 28,67 seconden, veertienhonderdste langzamer dan winnaar Casper van Dam.

Aanzienlijk opgewekter was Mark Veens, met Inge de Bruijn het afgelopen weekeinde de meest succesvolle zwemmer in Dordrecht. De zeventienjarige Limburger werd zaterdag Nederlands kampioen op de 50 meter vlinderslag (25,02 sec.). Gisteren voegde hij daar het kampioenschap op de 50 meter rugslag (26,84 sec.) aan toe en een zilveren medaille op de 50 meter vrije slag, in 22,97 sec. achter kampioen Wilco van de Akker. Even later komt Veens de tribune op om bij zijn vader de twee medailles in te leveren. Mark krijgt er twee energierepen voor terug.

Veens verhuisde ruim een half jaar geleden van de zwemvereniging in zijn woonplaats Horst naar PSV, de Eindhovense zwemclub die geroemd wordt om zijn topsportstructuur. Behalve Veens zwemmen er toppers als Kirsten Vlieghuis, Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Marcel Wouda. Na zijn overstap voerde Mark Veens zijn trainingsintensiteit flink op. Elke avond zwemt hij twee uur in de Tongelreep in Eindhoven, het thuisbad van PSV. Twee ochtenden in de week maakt hij anderhalf uur lang meters in het zwembad van Horst.

Voordat hij in september PSV'er werd, trainde hij weinig, zegt zijn vader. “Hij probeerde steeds met zo weinig mogelijk energie zoveel mogelijk te bereiken. Eigenlijk wil hij dat nog steeds.” Wat dat betreft is Veens niet veranderd sinds hij op zijn tiende verjaardag zijn eerste kampioenschap behaalde, bij de Speedo-jaargangen op de 50 meter vlinderslag. Vorig jaar deed hij voor het eerst op het NK sprint mee. Beste prestatie: zilver op de 50 meter rugslag.

Als Veens de komende maanden vormbehoud toont, zwemt hij deze zomer op de Olympische Spelen op de 4x100 meter vrije slag. De limiet voor deelname op die afstand heeft het team van PSV al gehaald. Veens gaat ook proberen zich te kwalificeren voor de individuele 100 meter vrije slag.

Als op het NK sprint begin zondagavond de laatste estafette-finale wordt gezwommen, verlaat de inmiddels omgeklede Ron Dekker de Dordtse zwemhal. Hij pelt een banaan, maakt nog even een praatje en sjokt naar de uitgang. Twee zwemmers op de tribune zien het tafereel zwijgend aan, om even later beurtelings hun respect voor Dekker onder woorden te brengen.

    • Ward op den Brouw