Clubs dreigen Feyenoord met boycot in Kuip

ROTTERDAM, 26 FEBR. De voorzitters van zestien clubs in de eredivisie hebben zaterdag een dringend beroep gedaan op Feyenoord om het verzet tegen de nieuwe sportzender op te geven. Dat gebeurde schriftelijk op initiatief van K. Aalbers (Vitesse), W. Groels (Willem II), Th. Pickée (Roda JC) en W. Maeyer (PSV).

De oproep is gedaan op briefpapier van Vitesse en ondertekend door voorzitter Aalbers. Tussen de regels door wordt gedreigd met een boycot van Feyenoord. De KNVB verklaarde met een plan van aanpak te komen om het gevaar uit Rotterdam te bestrijden.

De voorzitters van de zestien clubs reageren met de open brief op de juridische stappen die Feyenoord vrijdag heeft aangekondigd. De Rotterdamse club wil de tv-rechten van de thuiswedstrijden de Kuip in eigen beheer nemen. Indien de KNVB blijft weigeren hieraan medewerking te verlenen, spant Feyenoord een kort geding aan. Het Rotterdamse ultimatum verstrijkt morgenmiddag 12.00 uur. Raadsman Mentink heeft al laten doorschemeren dat Feyenoord overweegt tv-camera's van de nieuwe sportzender de toegang tot het stadion te verbieden.

Ajax heeft de brief van de zestien eredivisieclubs niet ondertekend, maar het zal Feyenoord evenmin steunen in een eventueel kort geding. Toch streeft de Amsterdamse club hetzelfde na als Feyenoord: het wil de tv-rechten van de eigen thuiswedstrijden zelf uitbaten. Voorzitter M. van Praag maakte gisteren bekend eerst te willen onderzoeken of er andere wegen zijn om dit doel te bereiken. “Ik heb met mijn collega Van den Herik afgesproken pas na zijn terugkeer uit Amerika over dit onderwerp te praten. Dat Feyenoord nu al met een ultimatum komt is niet onze beslissing. Ik vind het dus ook niet laf dat wij dit initiatief niet ondersteunen.”

De overige voorzitters deden zaterdag een dringend beroep op Feyenoord de voorgenomen actie te staken. “De door U ingenomen houding zorgt voor grote bezorgdheid en onrust bij de clubs uit de eredivisie. We verzoeken u te blijven functioneren binnen de nationale competitie. Een escalatie zou grote schade toebrengen aan het betaald voetbal in Nederland. Iets wat niet kan en mag worden toegestaan.”

Van Praag zei dat de consequenties “gigantisch” zullen zijn, als Feyenoord juridisch zijn zin krijgt. “Dan zal er een totale herverdeling van de televisiegelden plaatsvinden. Met de huidige verdeling hebben we altijd moeite gehad. Vijf, zes clubs krijgen in de nieuwe situatie hoge bedragen, verder zal blijken dat voor een aantal betaald voetbal organisaties geen markt is. Zo'n klein landje en 36 betaalde clubs, dat kan natuurlijk ook niet.”

In eerste instantie leek het gezamenlijke initiatief van de zestien eredivisieclubs een vriendelijke poging om Feyenoord op andere gedachten te brengen. Tijdens een toelichting in het NOS-radioprogramma Langs de Lijn bezigde Aalbers zaterdagavond echter heel andere taal. De voorzitter van Vitesse gaf zijn collega Van den Herik te verstaan dat hij met vuur speelt.

“Ons werkelijke standpunt is veel harder dan in onze brief staat aangegeven”, benadrukt hij. “Onze oproep is een voorzichtige manier om Van den Herik over te halen op zijn schreden terug te keren. Maar Feyenoord moet zich niet vergissen. De club is een onderdeel van een geheel. Als Van den Herik het kort geding doorzet, zouden de zestien andere clubs wel eens kunnen besluiten om niet meer tegen Feyenoord te spelen.”

Van den Herik hield donderdag in Amersfoort, waar de afsluitende discussie over de nieuwe sportzender plaatshad, een vlammend betoog vóór Feyenoord en tegen de KNVB. Hij pleitte in harde bewoordingen voor een herverdeling van inkomsten en voor uitstel van een beslissing over de toewijzing van de tv-rechten. De Rotterdamse zakenman ondervond tijdens de vergadering echter weinig tot geen steun. “Zijn verhaal was van zo'n niveau, dat niemand het nodig vond om het later nog aan de orde te stellen”, oordeelde Aalbers.

Vanuit Californië reageerde Van den Herik gisteren met verbazing op de brief. “Feyenoord wil niet anders dan van de rechter weten of het rechtmatig is dat anderen dan Feyenoord, tegen de wil van Feyenoord, kunnen beslissen over uitzending van thuiswedstrijden van Feyenoord op de televisie, en tegen welke vergoeding.”