Bezoek Hashimoto

TOKIO, 26 FEBR. Onderhandelingen over de teruggave van een aantal Amerikaanse militaire bases op het Japanse eiland Okinawa moeten voor april zijn afgerond aldus de Japanse premier, Ryutaro Hashimoto, en de Amerikaanse president, Bill Clinton, na hun ontmoeting in de VS dit weekeinde.

Deze eerste ontmoeting van beide leiders duurde slechts een uur en was bedoeld om “persoonlijk vertrouwen te kweken” voorafgaand aan de topontmoeting in Tokio in april, aldus initiatiefnemer Hashimoto. Clinton en Hashimoto herbevestigden het belang van de bilaterale veiligheidsrelatie. Maar Hashimoto zei tevens groot belang te hechten aan de gevoelens van de bevolking van Okinawa. Op dit eiland is het protest tegen het grote aantal militaire bases op het kleine, dichtbevolkte eiland verscherpt na een verkrachting in september vorig jaar waarvoor drie Amerikaanse militairen momenteel terechtstaan.