Atleten mogen niet tekenen

Directeur Arie Kauffman van de atletiekunie (KNAU) heeft zijn atleten per brief opgeroepen geen handtekening te zetten onder een contract dat de atleten vorige week van het NOC*NSF kregen voorgelegd. De sportkoepel NOC*NSF krijgt de laatste jaren steeds meer sponsorgeld van het bedrijfsleven. Daarom wordt er sinds twee jaar over een 'samenwerkingscontract' tussen NOC*NSF, sportbonden en sporters gediscussieerd.

NOC*NSF wil tegenprestaties zien voor de financiële bijdrage die de koepel verstrekt aan atleten. Het samenwerkingscontract lijkt daarom op een arbeidsovereenkomst. Kauffmans voornaamste kritiek betreft een bepaling die voorschrijft dat de atleten geen sponsorcontracten meer mogen afsluiten zonder toestemming van de koepel.

Wat heeft de sponsorbepaling in de praktijk voor gevolgen?

De bewegingsruimte van de atletiekunie komt door zo'n contract in het gedrang. Wij moeten voortaan aan de koepel toestemming vragen voor een sponsorcontract. NOC*NSF heeft daar een soort vetorecht over. Het automerk Audi sponsort het Olympisch Comité. Dan hoeven wij bijvoorbeeld geen contract met Renault te sluiten, want we kunnen onze olympische atleten niet in een Renaultje laten rijden. Het is volkomen terecht dat de sponsors van NOC*NSF wat terug willen zien van hun investering, maar niet in deze vorm.

In welke vorm dan wel?

Nu ligt er een driehoekscontract tussen de koepel, de sportbonden én de sporters. Ik zie de lijnen liever korter. De atletiekunie is lid van de koepel en de atleten zijn lid van de KNAU. Zo zou het contract er dus ook uit moeten zien. Als atleten na de Olympische Spelen moeten meewerken aan een advertentie van een sponsor van NOC*NSF, is het de taak van de KNAU om op zo'n tegenprestatie toe te zien. Het huidige contract is vaag, want het is onduidelijk wie nu waarvoor verantwoordelijk is.

Is er sprake van een conflict met NOC*NSF?

Absoluut niet. De KNAU wil niet dwarsliggen. Wij willen gewoon duidelijkheid. Daarom moet er zo snel mogelijk overleg komen tussen NOC*NSF en de sportbonden. Ik vraag me af hoe het mogelijk is dat die contracten al bij de sporters liggen, terwijl de discussie nog loopt. Het contract moet beter, want de consequenties ervan zijn nu niet te overzien.