Amsterdam herdenkt Februaristaking

AMSTERDAM, 26 FEBR. Onder grote belangstelling is gistermiddag in Amsterdam de Februaristaking herdacht, die op 25 februari 1941 uitbrak uit protest tegen de jodenvervolging. Namens het Amsterdamse gemeentebestuur legde burgemeester Patijn een krans bij het monument van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meyerplein. In het défilé liepen vertegenwoordigers van organisities van het voormalig verzet mee, alsmede minister Borst (VWS) en de oud-burgemeesters van Amsterdam W. Polak en E. van Thijn. Leerlingen van de joodse basisschool Rosj Pina, die de Dokwerker hebben geadopteerd, legden bloemen bij het monument.

Ter gelegenheid van de herdenking wordt in de nabijgelegen Academie voor de Bouwkunst op het Waterlooplein een tentoonstelling gehouden van verzetskunst. Op dat plein en op het Jonas Daniël Meyerplein hadden de razzia's op 22 en 23 februari 1941 plaats die de directe aanleiding vormden voor de Februaristaking. Maandagavond 24 februari 1941 werden in hoog tempo stakingsmanifesten gestencild en op vertrouwde adressen afgeleverd. Spoorwegarbeiders in Amsterdam-Oost waren de eersten die de volgende ochtend omstreeks half vijf het werk neerlegden. Arbeiders verlieten 's ochtends de werven, ook fabrieks-en kantoorpersoneel besloot het werk neer te leggen. De stadsreiniging en de tram lieten eenzelfde beeld zien. In totaal namen ruim 300.OOO mensen deel aan de staking. Voor de bezetter kwam de staking als een complete verrassing. Maar al op 27 februari 1941 kon het hoofd van de SS en de politie, Rauter, aan Himmler en Heydrich meedelen: “We hebben de politieke staking gewurgd.”