Ajax-publiek is afgeschreven vedette nog niet vergeten

AMSTERDAM, 26 FEBR. Sonny Silooy had eigenlijk afgesproken dat hij gistermiddag naar de verjaardag van een vriend zou gaan. Een logische planning want de kans dat hij op zondagmiddag ooit nog eens in het eerste van Ajax zou staan was in zijn ogen te verwaarlozen. De geroutineerde verdediger van het tweede, die tot gisteren 327 competitiewedstrijden voor Ajax en daarmee alleen werd overtroffen door Danny Blind, wist zaterdagochtend even niet of hij inwendig moest juichen of treuren, toen hij hoorde dat zijn directe concurrent Michael Reiziger met diens ploeggenoot Edgar Davids was aangereden door een automobilist die geen voorrang gaf. Bestuurder Davids kwam er met een schaafwond vanaf, Reiziger brak zijn middenhandsbeentje.

Trainer Louis van Gaal liet Silooy weten dat hij voor het duel met Heerenveen twijfelde tussen de Zaankanter en Arnold Scholten op de rechtsbackpositie. Nog geen twee uur voor aanvang van de wedstrijd, die bijna werd afgelast, kreeg Silooy de zekerheid dat hij mocht spelen. “Ik hoop dat je een goede wedstrijd speelt”, had Van Gaal vooraf tegen de 32-jarige verdediger gezegd. “Deze kans kun je voor je verdere toekomst wel gebruiken. Het is misschien je eerste en je laatste wedstrijd. Het kan ook zijn dat ik je nog een paar keer nodig heb.”

Bij de aftrap scandeerde het publiek zijn naam. De vrolijke verschoppeling was even terug. Zijn laatste competitieduel dateerde van juni '94. In oktober van dat jaar mocht hij nog een keer meedoen in een bekerduel tegen FC Den Bosch en afgelopen zomer kon hij even aan het grote werk ruiken in een oefenwedstrijd tegen Valencia. De dure reserve, die door Ajax in 1989 voor ettelijke miljoenen guldens werd teruggekocht van Matra Racing Paris, was verder gedoemd voor een handjevol familieleden anoniem op dinsdagavond in het tweede te spelen.

Silooy was het slachtoffer van de stijgende vorm van Michael Reiziger. Bovendien werd hij regelmatig getroffen door blessureleed. Voor de buitenwacht bleef hij altijd opgewekt, altijd een gangmaker in de kleedkamer of het spelershome. Achter het masker ging een ongelukkige voetballer schuil. Nergens kon de vergeten vedette onderdak vinden. Onlangs stond Silooy in de belangstelling bij FC Tirol, dat hem aanvankelijk wilde vastleggen maar van de transfer afzag toen zijn slechte knie en zijn vermeende slechte ogen aan het licht kwamen.

“Stuur al die krantenartikelen maar op naar Tirol”, riep hij gistermiddag cynisch tegen de interviewers. Volgens Van Gaal had hij het redelijk gedaan. Als bewaker van Erik Regtop kwam hij in de eerste helft nauwelijks in de problemen. In de tweede helft had Silooy de pech dat Regtops vervanger Romeo Wouden twee keer scoorde. Volgens zijn trainer trof Silooy weinig blaam.

Bij de laatste goal van Kluivert had Silooy een belangrijk aandeel. Hij haalde ouderwets de achterlijn en bediende Kluivert op maat. Het publiek wilde hem al weer in Oranje hebben en smeekte om het predikaat man of the match. Die eer ging naar Kluivert. De populariteit onder de eigen aanhang was voor Silooy van grotere waarde. “Waarschijnlijk omdat ik me de laatste jaren toch steeds positief heb opgesteld. De mensen onthouden zoiets en betalen je dat altijd weer een keer terug.”

Voor Silooy verloopt de tweede helft van zijn voetballoopbaan teleurstellend. In 1988 miste hij het succesvolle EK wegens een oogblessure. In de acht jaar die volgde werd hij bijna vijf jaar achtervolgd door blessureperikelen. Over vijf maanden loopt zijn contract bij Ajax af. Dat kan het weleens definitief voorbij zijn. Natuurlijk hoopt hij stilletjes nog op een kans tegen Real Zaragoza, komende woensdag. Maar de medici bij Ajax doen er alles aan Michael Reiziger met een manchet te laten spelen.

“Ik heb de afgelopen seizoenen één op twee gelopen. Een wedstrijd in de twee jaar. Ik kan me niet meer motiveren voor het tweede team. Vorig seizoen had ik in Van Vossen en Van den Brom nog leeftijdgenoten, nu word ik daar omringd door jeugdige spelertjes. Ik ben transfervrij, maar niemand en dan ook niemand meldt zich. Wat ik vandaag heb meegemaakt was gewoon heerlijk. Ik heb in elk geval bewezen dat ik niet kreupel ben.”

    • Erik Oudshoorn