Washington is niet verbaasd; Verwanten Saddam terug in Irak gedood

BAGDAD, 24 FEBR. Twee schoonzoons van de Iraakse leider Saddam Hussein die eerder deze week uit hun toevluchtsoord in Jordanië naar Bagdad terugkeerden, zijn gisteravond bij een vuurgevecht gedood door leden van hun eigen familie.

Dit heeft een Iraakse televisiezender die onder leiding staat van Saddams oudste zoon Uday gemeld.

Luitenant-generaal Hussein Kamel Hassan al-Majid en zijn broer kolonel Saddam Kamel kwamen dinsdag terug uit Jordanië, waarheen ze in augustus waren gevlucht. Hussein Kamel, die vroeger een prominente positie binnen het regime bekleedde, had na zijn overlopen in Amman opgeroepen tot het omverwerpen van het regime van zijn schoonvader, maar noch de Iraakse oppositie noch buitenlandse regeringen wilden met hem zaken doen. Na de verrassende terugkeer van de broers zei Saddam Hussein dat hij hun gratie had verleend.

Het Witte Huis toonde zich vannacht niet verbaasd over het nieuws. “Gezien het gedrag van Saddam (Hussein) kende hij (Hussein Kamel) het type risico's dat hij nam”, aldus een woordvoerder. Washington stond juist versteld over zijn besluit terug te keren.

De Iraakse televisie maakte gisteravond eerst melding van het feit dat de twee dochters van Saddam, Raghad en Rana, waren gescheiden van de “verraders” Hussein Kamel en Saddam Kamel. Later volgde het bericht van de dood van de broers. Ook een derde broer en hun vader zouden om het leven zijn gekomen.

Op de Iraakse televisie werd een telegram voorgelezen van de familie van de schoonzoons aan president Saddam Hussein, waarin om clementie voor haar daad wordt gevraagd. De familie schrijft dat ze het tweetal moest doden om haar eer te zuiveren die door “het verraad” was bezoedeld. Daarna bracht de tv het Iraakse volkslied ten gehore en werden lofbetuigingen aan Saddam Hussein uitgezonden.

De twee dochters van Saddam zeiden volgens eerdere berichten op de televisie “niet op de hoogte te zijn geweest van het verraad” van hun toenmalige echtgenoten op het moment van hun vlucht naar Jordanië.

Diplomaten zeiden deze week dat de teruggekeerde overlopers groot gevaar zouden lopen in handen van de Iraakse president, die erom bekend staat tegenstanders meedogenloos te behandelen. Afgezien daarvan is overal in het Midden-Oosten de eer van de familie een zaak van leven en dood. (AP, AFP, Reuter)