Tribune

Een door de Europese Unie afgedwongen wijziging in de UEFA-reglementen stelt voetbalclubs in staat voortaan elf buitenlandse spelers op te stellen. Speelt AC Milan over een paar jaar met elf buitenlanders?

Salvatore Cuccu, woordvoerder van de Europese voetbalbond UEFA: “Het zal inmiddels duidelijk zijn dat de UEFA niet echt gelukkig is met het vonnis van het Europese Hof van Justitie. Volgens onze oude reglementen mocht een club bij internationale wedstrijden drie buitenlanders en twee geassimileerde spelers uit een ander land opstellen. De oude regel was vooral bedoeld om er voor te zorgen dat clubs hun nationale identiteit zouden behouden. Door het recente vonnis kan een club voortaan elf EU-buitenlanders opstellen. Met het oog op concurrentie-verhoudingen zijn wij daar ook niet blij mee. Een club met veel geld kan nu elf uiterst getalenteerde spelers uit een ander land kopen en opstellen. Overigens verwacht ik niet dat dat gebeurt. Voetbalclubs zijn geen zakelijke ondernemingen. Voor hun bestaansrecht hebben ze een sterke band met de supporters nodig. Wanneer bijvoorbeeld Ajax alleen maar Brazilianen zou opstellen, wordt die band minder. Kijk naar uw nationale elftal. Waarom waren alle Nederlanders in 1974 en 1988 zo uitzinnig van vreugde? Omdat teams bestaande uit louter Nederlandse voetballers voor die geweldige prestaties hadden gezorgd. De Nederlandse fans konden zich met die spelers identificeren. Voor clubs geldt in principe hetzelfde.”

Theo Pouw, voorzitter van de Ajax Supportersvereniging: “Eerlijk gezegd is het mij worst welke nationaliteit de Ajax-spelers hebben. Als ze maar winnen, hè. En wie zijn nu eigenlijk die buitenlanders in de Ajax-selectie? Er zijn een paar jongens van Surinaamse afkomst, maar eigenlijk zijn dat toch ook gewoon Nederlanders. En een jongen als Litmanen mag dan Fin zijn, bovenal is hij toch Ajacied. En daar gaat het natuurlijk om.”

Erica Terpstra, staatssecretaris van sport: “Ik sta ambivalent tegenover de nieuwe regel. Aan de ene kant is het een goede en normale ontwikkeling dat in het Europa van de burger geen beperkingen worden opgelegd aan mensen binnen de Unie om ergens te werken. Anderzijds is het voor de herkenbaarheid van een sportploeg, de sportbeleving en de binding van supporters van belang dat een team spelers uit het eigen land, de eigen streek heeft. Het beste is dat er een goede mix komt en dat het voetbal daar zelf afspraken over maakt. Ik kan mij niet voorstellen dat Ajax met elf Italianen zou spelen of AC Milan met elf Nederlanders.”

Foppe de Haan, trainer van eredivisieclub Heerenveen: “Wij hebben nu twee buitenlanders in de selectie, beide uit Denemarken. Door de nieuwe regels zouden dat er in de toekomst inderdaad veel meer kunnen worden. Maar ik verwacht niet dat dat gebeurt. Wij hebben een sterke band met onze supporters. En die supporters zien graag een elftal met een Fries gezicht. Dat blijkt steeds opnieuw uit enquêtes en op supportersavonden. Ons beleid is er daarom al jaren op gericht dat de selectie regionaal getint is. Toen we nog in de eerste divisie uitkwamen, bestond het elftal vrijwel alleen uit Friezen. Omdat de financiële mogelijkheden de afgelopen jaren zijn toegenomen, is dat nu wat minder. Ongeveer de helft van de huidige selectie komt van buiten de regio. Voor veel fans zijn zij al een beetje buitenlander. Als we verliezen, heeft het ook altijd aan hen gelegen. Of aan de trainer natuurlijk, want dan telt het meestal even niet meer dat ik Fries ben.”

Jan Hoen, voorzitter van eerste-divisieclub MVV: “Maastricht ligt zo'n beetje in het hart van de Euro-regio, maar toch ligt het niet voor de hand dat wij met een elftal gaan spelen bestaande uit bijvoorbeeld vier Nederlanders, vier Belgen en drie Duitsers. Onze supporters komen namelijk uit Nederland. Wat uit België komt kijken is marginaal en Duitsers kom je hier niet of nauwelijks tegen op de tribune. Misschien dat dat zou veranderen als we een populaire Duitse speler zouden contracteren, maar dan nog heb ik mijn twijfels. Voor ons publiek is het belangrijk dat MVV een lokale kleur heeft. En dat willen we graag zo houden.”

Willem Buitelaar, woordvoerder Nederlands Bureau voor Toerisme: “Toen Van Basten, Gullit en Rijkaard succesvol waren bij Milan, kwamen er veel meer Italiaanse toeristen naar Nederland. Volgens ons was er sprake van samenhang. Wat elf Nederlandse voetballers bij Milan dan wel niet voor het toerisme uit Italië zouden kunnen betekenen? Een antwoord op die vraag is luchtfietserij, maar het zou volgens mij zeker geen kwaad kunnen.”

    • Paul de Lange