Shell: geen stappen tegen uitgever

FRANKFURT, 24 FEBR. Shell zal geen juridische stappen ondernemen tegen de Duitse uitgever van een dagboek van Ken Saro-Wiwa, de Nigeriaanse activist die vorig jaar op last van het militaire regime in zijn land werd geëxecuteerd.

De Duitse uitgever Rowohlt wil het boek van Saro-Wiwa uitbrengen onder de titel: 'Flammen der Hölle - Nigeria und Shell: Der schmutzige Krieg gegen die Ogoni' (Vlammen van de hel, Nigeria en Shell: de vuile oorlog tegen de Ogoni's). Shell had daartegen enkele weken geleden bezwaar aangetekend, omdat de oorspronkelijke Engelse titel van het boek heel anders luidt: 'A month and a day. A detention diary'. De Nederlandse uitgever heeft die titel overgenomen en zal het boek binnenkort uitbrengen onder de titel 'Een maand en een dag'. Shell heeft benadrukt tegen de uitgave van deze twee versies geen enkel bezwaar te hebben. Maar het aanvankelijke plan van het olieconcern om juridische stappen tegen Rohwohlt te ondernemen, gaat niet door. “Het zou niet goed zijn de verschijning tegen te houden”, zei de topman van Shell-Duitsland, Peter Duncan, gisteren tegenover de krant Frankfurter Rundschau. Een proces tegen Rowohlt is “helemaal niet aan de orde”, zei Duncan.

Ken Saro-Wiwa, een mensenrechtenactivist en schrijver, Saro-Wiwa werd begin november opgehangen, op beschuldiging van betrokkenheid bij de moord op enkele regeringsgezinde Ogoni's. De internationale gemeenschap protesteerde fel tegen de executie. (Reuter)