'Op verzoek' veel zang, weinig tekst

Voorstelling: Mrs. Einstein op verzoek, door Saskia van Zutphen, Paulette Willemse, Suzanne Venneker, Marjolein Spijkers en Linda Snoeij. Muziek: Eric van de Bovenkamp, Rob Hendriks en Jeroen Molenaar. Gezien: 21/2 in Diligentia, Den Haag. Tournee t/m 4/5.

De nieuwe voorstelling van de damesgroep Mrs. Einstein heet Op verzoek - en dat is, naar wordt meegedeeld, geheel naar waarheid. Diverse min of meer bekende Nederlanders is gevraagd een verzoeknummer in te dienen. In het begin van de voorstelling vallen dan ook enkele namen van wie welk nummer heeft aangevraagd (Frits Bolkestein vroeg de Brel-vertaling Laat me niet alleen).

Maar al gauw is daarvan geen sprake meer, en dan valt ook de bodem onder de voorstelling uit.

Mrs. Einstein maakte tot dusver, driekoppig, een paar programma's waarin de smeuïge samenzang in een kader van korte dialogen was geplaatst en daardoor des te meer betekenis kreeg.

Maar omdat de zang meestal beter was dan de spreekteksten, zijn ditmaal twee extra zangeressen aangetrokken om vooral vocaal veel indruk te maken. De gesproken tekst is nu beperkt tot een paar summiere aankondigingen.

Daarentegen is het repertoire veelzijdiger; het omvat, naast heel wat gelijkluidende pop, nu zelfs nummers als De liefde van drs. P (in een nogal liefdeloos, frenetiek tempo) en het van Wim Sonneveld bekende Margootje, o zo schattig gezongen in een donzen dekbedje van vier stemmen onder de soliste.

Maar de halfslachtige uitwerking van het verzoek-idee stoort me in Op verzoek nog het meest. Dit is geen theatervoorstelling meer, maar een rommelig concert zonder samenhang.

    • Henk van Gelder