Onderzoek wijst uit: Haagse Opera naar Plein

DEN HAAG, 24 FEBR. In het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken aan het Plein in Den Haag zou een operatheater moeten worden gevestigd. Dat voornemen heeft de stichting Opera aan het Spui gisteren voorgelegd aan B&W van Den Haag. In 1994 bleek een plan voor de bouw van een opera achter het Haagse Spui niet haalbaar. Het monumentale gebouw aan het Plein biedt nu nog huisvesting aan de Rijksdienst Beeldende Kunst, die gaat vertrekken. Ook de Tweede Kamer heeft belangstelling voor het historische pand, dat in de zeventiende eeuw onderdak bood aan de Amsterdamse leden van de Staten Generaal.

Het plan voor de vestiging van een opera aan het Plein is de uitkomst van een onderzoek naar zes mogelijke vestigingsplaatsen. Het rapport is opgesteld met hulp van de gemeente, maar B&W hebben zich nog op geen enkele wijze gebonden aan het plan. De stichting, die de 60 miljoen kostende opera wil oprichten met particulier kapitaal en 20 miljoen van sponsors, vraagt geen geld aan de financieel armlastige gemeente Den Haag. Maar de bouw van de opera is wel afhankelijk van gemeentelijke steun en medewerking.

Van de uiteindelijk drie reële opties is volgens de initiatiefnemers het voormalige BZ aan het Plein aantrekkelijker dan de Amsterdamse Veerkade en de Grote Marktstraat. Het gebouw heeft een prestigieuze natuurstenen gevel en onder het Plein ligt een parkeergarage. Het historische deel zou dienen als een representatieve entree, de stijlkamers worden ingericht als foyers.

Achter het historische pand, waar zich nu een deel van het Rijksarchief bevindt, zou het operatheater moeten worden gebouwd met een toegang voor decorwagens aan het Bleijenburg. Het Theater aan het Vrijthof in Maastricht is op dezelfde wijze opgetrokken achter het historische Generaalshuis.

De Haagse Opera is een ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Onno Greiner en Martien van Goor, gemaakt op initiatief van de inmiddels overleden Carel Birnie, directeur van het Nederlands Danstheater. De renaissancistisch gestileerde hoefijzervormige zaal voor zo'n 1.800 toeschouwers is in het nieuwste ontwerp enigszins veranderd. Een van de vijf balkons is vervallen. Het aantal stoelen blijft echter op peil door het bovenste balkon dieper te maken.

Nieuw zijn de ouderwetse loges boven de orkestbak die garant staan voor slecht zicht op een groot deel van het podium. Het vorige ontwerp leek de Haagse versie van de Milanese Scala, het nu gepresenteerde plan doet aan als een licht gemoderniseerde herbouw van het onlangs afgebrande Venetiaanse operatheater La Fenice. De bedoeling is om een kwart van de programmaring uit opera's door reizende gezelschappen te laten bestaan, naast musicals, operette en cabaret. Naar de exploitatie zonder subsidies wordt nog definitieve studie verricht. De bedoeling is in 1998 te beginnen met de bouw van de Haagse Opera.

    • Kasper Jansen