Michael Jackson

Overal waar hij komt, zorgt Michael Jackson voor opschudding. Een paar weken geleden kondigde Lisa Marie Presley aan dat zij van hem ging scheiden, twee weken geleden leidde de opname van Jackson's videoclip tot controverse in Rio de Janeiro. Afgelopen week trad Jackson omgeven door kinderen op bij de uitreiking van de Brit Awards, het Britse equivalent van de Grammy Awards. Fragmenten uit het leven van een popster.

Vrijdag 16 februari landde Michael Jackson in Londen. Hij droeg een zwart masker dat door sommigen voor een zuurstofmasker wordt gehouden, maar gewoon een chirurgenkapje is tegen bacillen en bacteriën. Het Lanesborough Hotel waar hij verbleef, werd belegerd door fans. Af en toe bewogen de gesloten gordijnen van zijn kamer. Dat deed Jackson, zo wisten de wachtenden buiten zeker, om aan te geven dat hij hun aanwezigheid zeer op prijs stelde.

De dagen voor zijn verblijf in Londen was Jackson betrokken bij een beschuldiging van plagiaat. Twee Belgische broers, Eddy en Danny van Passel, hebben bij de rechtbank in Leuven een klacht ingediend tegen 'You are not alone', de op een na laatste hit van Michael Jackson. Het nummer is niet geschreven door Jackson, maar door R. Kelly, de succesrijke Amerikaanse swingbeatzanger die precies een week geleden in Rotterdam optrad. De gebroeders Van Passel zijn van oordeel dat 'You are not alone' vrijwel een kopie is van hun nummer 'If we can start all over'. Volgens de 'Société Belge des Auteurs-Compositeurs de Musique' komen de refreinen van beide nummers voor 75 procent met elkaar overeen. In april doet de Leuvense rechter uitspraak.

Zaterdag repeteerde Michael Jackson voor zijn optreden bij de uitreiking van de Brit Awards, waar hij zelf een algemene prijs voor zijn bijdrage aan de popmuziek zou krijgen. Bij terugkomst bij het hotel werd de onrust onder de wachtende menigte zo groot dat een moeder met kind onder de voet dreigde te worden gelopen. Hierop nam Jackson het kind van de moeder over, waarmee hij het volgens de vader van het kind, Robert, van de dood redde.

Zondag verliet Michael Jackson zijn hotel om te winkelen. Hij ging naar de speelgoedwinkel van Hamley's, waar hij voor 300 pond een complete verzameling speelgoedsoldaatjes kocht. Vervolgens begaf hij zich naar de Disney-winkel waar hij na lang aarzelen een Winnie the Pooh-broodtrommel aanschafte. Ook liet hij zich met fans fotograferen. In het Trocadero Rock Circus bewonderde hij zijn wassen evenbeeld, waarna hij naar Covent Garden ging om zich onder de straatartiesten te begeven. Een vuurvreter zag hem voor een bedrieger aan en trok hem zijn chirurgenmasker af. Toen de man besefte dat het wel degelijk Michael Jackson zelf was, beklaagde hij zich over de aandacht van het publiek voor de popster die ten koste van zijn zaken ging. Hierop gaf Jackson hem 'een aanzienlijke financiële bijdrage', aldus Jonathan Morrish, de Sony-vertegenwoordiger die Jackson begeleidde in Londen.

Maandagavond trad Michael Jackson op bij de uitreiking van de Brit Awards. Het was zijn eerste optreden sinds hij in december 1995 instortte bij de repetities voor een tv-optreden in New York. Temidden van een grote groep kinderen van alle rassen zong hij zijn hit 'Earth Song'. De ster die in 1993 werd aangeklaagd wegens pederastie knuffelde de kinderen en zei: “Elk uur sterven 300 kinderen door honger. Maar ik geloof in ons. Ik geloof in mensen.” Na deze woorden begon hij te dansen en ten slotte werd hij, hoog boven de menigte, weggevoerd door een kraan.

Van de poging van Jarvis Cocker, de zanger van de tegenwoordig populaire Engelse band Pulp, om tijdens Jacksons optreden de ster te benaderen, merkte hij niets. Hierbij verwondde Cocker drie kinderen: een 11-jarige jongen werd gestompt, een andere liep een snee in zijn oor op en een derde kind werd tegen de grond gesmeten. De Engelse zanger werd gearresteerd en op borgtocht vrijgelaten.

Woensdag liet Jackson via zijn platenmaatschappij weten door het incident 'ziek, bedroefd, geschokt, van streek, bedrogen en boos' te zijn. Cocker ontkende de kinderen te hebben aangevallen; hij zou slechts een wandelingetje op het podium hebben gemaakt. Donderdag werd bekend dat Michael Jackson belangstelling heeft voor het Château de Chabennet in Pont-Chrétien, ongeveer 200 kilometer ten zuiden van Parijs. Het kasteel met 82 kamers is te koop voor vijf miljoen gulden en lijkt op dat van de Schone Slaapster in Disneyland.

    • Bernard Hulsman