Maatregelen om risico's te beperken niet langer effectief; Nederlandse vrouw in Miami bij roofoverval doodgeschoten

WASHINGTON, 24 FEBR. Een Nederlandse toeriste is gisteren in de Amerikaanse stad Miami (Florida) op klaarlichte dag doodgeschoten bij een roofoverval. De daders zijn voortvluchtig.

De 39-jarige vrouw en haar man, die donderdag in Florida waren aangekomen, vroegen de weg bij een tankstation in een slechte buurt in het noordwesten van de stad. Nadat de man de huurauto had verlaten werd de vrouw, die met gesloten ramen en portieren in de auto was achtergebleven, door twee zwarte mannen overvallen. Eén van hen schoot een aantal keer door de voorruit en ontvreemdde haar tas. In een wachtende auto met een derde man aan het stuur gingen de overvallers er van door.

De vrouw, die in de borst geraakt was, werd overbracht naar Jackson Memorial ziekenhuis. Daar overleed ze korte tijd later. De overval vond plaats om kwart voor tien 's ochtends lokale tijd (15.45 Nederlandse tijd).

In 1993 vonden in Florida twaalf moorden op toeristen plaats. Een vrouw uit Berlijn die met haar moeder en twee kinderen verdwaald was in Miami en de snelweg had verlaten, werd in het noordoosten van Miami doodgeschoten. De moord kreeg veel publiciteit en Miami verspeelde zijn reputatie van onbezorgde vakantiebestemming. Een Duitse man, ook in een huurauto, werd op de snelweg van achter aangereden en doodgeschoten, terwijl naast hem zijn vrouw een folder zat te lezen met aanwijzingen wat te doen en te laten bij een dergelijke aanrijding. Ook een 17-jarige Turkse toeriste werd vermoord na een verkeersincident in Tampa.

De sterk van toerisme afhankelijke stad zag het aantal vakantiegangers daarop sterk afnemen. Een aantal maatregelen werd getroffen om de risico's voor toeristen te beperken. De bewegwijzering van de luchthaven naar toeristenhotels werd verbeterd. Langs de weg werden speciale informatietelefoons voor toeristen geplaatst. Huurauto's werden ontdaan van herkenningstekens en speciale nummerplaten. En via folders en videopresentaties op de luchthaven werden toeristen gewaarschuwd voor bepaalde gevaarlijke wijken.

Die maatregelen leken effectief en na intensieve reclamecampagnes trok het toerisme weer aan. In 1994 kwamer er meer dan 65.000 Nederlanders naar Florida. Dat is ongeveer eenderde van het totaal aantal Nederlandse toeristen dat naar de Verenigde Staten ging.

In 1995 kwamen 9,4 miljoen bezoekers naar de stad, een stijging met 7 procent. De moordenaars van de Duitse vrouw werden afgelopen zomer tot levenslang veroordeeld. Maar begin dit jaar werd weer een Duitse toerist vermoord na een avondje uit in Miami.