Krajicek ten onder tegen foutloze Stich

ANTWERPEN, 24 FEBR. Door één slappe game in de eerste set en twee matige punten in de tie-break slaagde tennisser Richard Krajicek er niet in van een goed begin een mooi toernooi te maken. Krajicek sloeg onder meer negen aces en speelde bij vlagen prachtig tennis, maar moest zijn meerdere erkennen in een nog betere tegenstander. Hij verloor gisteravond laat in Antwerpen in de kwartfinale van de foutloos spelende Duitser Michael Stich met 6-3 en 7-6 (7-3).

“Hij had tegen mij nog nooit zo goed gespeeld als vandaag”, zei Krajicek, die steun kreeg van enige tientallen Nederlandse toeschouwers en een paar VIP-boxen vol vrienden. “In het verleden kreeg ik altijd een kans tegen hem. Nu niet. Al was het niet zo slim om hem in de tie-break te eenvoudig een 3-0 voorsprong te geven.”

Krajicek voelde in Antwerpen voor het eerst de wedstrijdspanning sinds zijn opgave wegens een rugblessure op de Australian Open, ruim vier weken geleden. Hij versloeg in de eerste ronden de Amerikaan Patrick McEnroe en de Slovaak Karol Kucera, maar struikelde op de eerste “big server” die hij tegenkwam. “Voor een eerste toernooi was het niet slecht. Als ik van Stich had gewonnen, zou dat een hoopgevende overwinning zijn. Maar ik kan niet ontevreden zijn over mijn spel. De meeste onderdelen functioneren goed.” Van zijn blessure heeft hij geen last meer.

Het was de elfde ontmoeting tussen Krajicek en Stich, die sinds kort wordt getraind door de Nederlander Sven Groeneveld. Precies een jaar geleden won Krajicek in Stuttgart - door verschuivingen in de toernooikalender is daar Antwerpen voor in de plaats gekomen - in de finale een vijfsetter van de Duitse oud-Wimbledonkampioen. Dat was voor Krajicek de grootste zege (gemeten in tegenstand en prijzengeld) in zijn carrière tot nu toe. Gisteren was de beurt aan Stich, die nu in de onderlinge ontmoetingen met 8-3 voor staat.

Krajicek, die de toss had gewonnen, besloot Stich te laten beginnen met serveren. Zijn gok pakte goed uit. Hij kreeg meteen in de eerste game al een breekpunt. Maar het zou het enige breekpunt zijn in de hele wedstrijd dat Stich moest toestaan. Krajicek kwam op zijn service in de problemen in de zesde game, na een fraaie lob van Stich en een dubbele fout. Stich benutte het derde breekpunt in die game met een fraaie cross-passeerslag. In de tweede set behielden beide spelers moeiteloos hun service. In de tie-break verspeelde Krajicek het eerste punt door een moeilijke volley uit te slaan. En bij een 3-0 achterstand werd hij ook nog gepasseerd. Stich verspeelde het eerste matchpoint met een dubbele fout, maar produceerde bij het tweede een service-winner.

Stich stuit vanavond in de halve finale op Andrei Medvedev, die zich in een leuke wedstrijd in drie sets ontdeed van de Zwitser Marc Rosset. De 21-jarige Medvedev zegt bezig te zijn aan een come-back. Hij stond in mei 1994 vierde op de ranglijst, maar zakte door blessures en een gebrekkige motivatie naar de zeventiende plek. Onderdeel van zijn tweede carrière wordt een naturalisatie van Oekrainer tot Rus. Hij is geboren en getogen in Kiev, maar zijn ouders zijn oorspronkelijk Russen en hij voelt zich ook Rus. Hij zou ook graag eens met zijn jeugdvriend Jevgeni Kafelnikov het toernooi om de Davis Cup winnen.

In de andere halve finale speelt Boris Becker vanmiddag tegen Goran Ivanisevic. Hoewel hij in de laatste game drie dubbele fouten sloeg, won Becker gisteravond, voordat Krajicek de baan op mocht, eenvoudig met 6-3 en 6-2 van de Spaanse gravelspecialist Fransisco Clavet. Een humeurige Ivanisevic, die het net tot op de grond omlaag duwde en minutenlang op lijnrechters uitschold, won gistermiddag met 4-6, 7-6 en 6-2 van de Italiaan Renzo Furlan. Hij nam daarmee revanche voor een lusteloze nederlaag tegen Furlan op de Australian Open in januari.

    • Remmelt Otten