Heilige grond

De voormalige particuliere schouwburg in Leeuwarden is met zijn fraaie voorgevel een van de markantste gebouwen van de hoofdstad van Friesland.

Het pand dateert uit 1801. Op initiatief van Johannes Posthumus, een lokale muziekmeester, werd het destijds ingericht als toneelzaal. In 1916 kreeg het pand aan het Ruiterskwartier een nieuwe eigenaar. Biljartvereniging De Friesche Club, opgericht in 1901 en daarmee een van de oudste biljartverenigingen van Nederland, kocht het monumentale gebouw. De nieuwe eigenaar hield de schouwburg grotendeels intact. De hoge wanden, de lambrizering en de comfortabele fauteils aan weerszijden van de speeltafels ademen nog altijd de sfeer van lang vervlogen tijden. In de jaren twintig en dertig genoot Jan Wiemers, alias De Leeuw van Dokkum, grote faam als virtuoos van het groene laken bij De Friesche Club. Tot het begin van de jaren tachtig was in de statuten van de besloten vereniging opgenomen dat alleen “personen van mannelijke kunnen” lid mochten worden. Tegenwoordig heeft de biljartvereniging zo'n vijftig vrouwelijke leden.