Groei van economie VS sterk gedaald

NEW YORK, 24 FEBR. De economische groei in de VS is in het laatste kwartaal van 1995 sterk gedaald. Het jaar in zijn geheel komt daarmee uit op 2,1 procent, het laagste cijfer in vier jaar.Dat heeft het ministerie van handel gisteren bekendgemaakt.

De groei van het bruto binnenlands produkt, de som van alle goederen en diensten uitgedrukt in dollars, bedroeg omgerekend op jaarbasis in het vierde kwartaal van 1995 slechts 0,9 procent. Dat was ongeveer de helft van de 1,7 procent groei die economen hadden verwacht. De groei van het bbp over het derde kwartaal is bijgesteld tot 3,6 procent.

De bbp-groei in 1994 was 3,5 procent. De geringe groei in 1995 is de slechtste prestatie sinds 1991 toen de Amerikaanse economie in een recessie zat en het bbp kromp. Economen vrezen dat de vertraagde groei zich ook heeft voortgezet in de eerste maand van dit jaar en houden hun hart vast voor het eerste kwartaal. Sommigen verwachten daarom in maart een renteverlaging van een kwart tot een half procent tijdens de volgende vergadering van de Federal Open Market Committee (FOMC), het beleidsbepalend orgaan van de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

De vertraging van de groei in het vierde kwartaal is volgens het departement van handel veroorzaakt door “een opvallende daling in de consumentenbestedingen, lagere investering in voorraden en een sterke teruggang in de overheidsbestedingen.” Medio november en eind december gingen talloze overheidsinstellingen dicht in het kader van moeizaam verlopende begrotingsonderhandelingen. Dat heeft volgens de toelichting van het departement van handel 0,25 procent aan groei gekost.

“De economie groeit nauwelijks”, aldus de econoom David Littman van Comerica Bank. “Wij verwachten dan ook een zwak eerste kwartaal. De autoproducenten raken hun wagens aan de straatstenen niet kwijt en het consumentenvertrouwen zakt.” Littman ziet de groei van de Amerikaanse economie langzaam naar een nulniveau afglijden.

Positief in het vierde kwartaal waren nog de exporten en de bouwsector. De invoer, de voorraden en de geringen overheidsbestedingen vielen echter tegen. “Als de Fed niet gauw zijn voet van het rempedaal haalt, is het nog maar een kwestie van maanden voor we in een recessie geraken”, zegt Littman. Hij verwacht een daling van de rente met een half procent aan het eind van maart “als ze al niet eerder zullen ingrijpen.” Het is de eerste in een mogelijke reeks van renteverlagingen, volgens Littman. Een lagere rente maakt het aantrekkelijker om geld te lenen. En daarmee hoopt men te stimuleren dat er nieuwe investeringen worden gedaan die de economie weer vlot moeten trekken. De Fed verlaagde in december en in januari de rente met telkens een kwartprocent.

    • Lucas Ligtenberg