Foto

Foto: SIERRA NEVADA - Alberto Tomba is gisteren in de Sierra Nevada wereldkampioen op de reuzenslalom geworden. Het is de eerste wereldtitel voor de Italiaan na drie keer olympisch goud en twee keer olympisch zilver.

Tomba noteerde bij zijn vijfde WK-optreden een tijd van 1.58,63 over twee runs. De Zwitser Urs Kälin eindigde als tweede in 1.59,07 en diens landgenoot Michael von Grünigen derde in 1.59,45. Morgen staat de slalom, Tomba's specialiteit, op het programma bij de WK skiën. De Nederlander Bram van Es verscheen gisteren niet aan de start.

Na de eerste manche had Tomba een voorsprong van 0,03 seconden op de Noor Lasse Kjuss, die uiteindelijk als vierde eindigde. De zwaargebouwde Italiaan nam in de tweede run als altijd veel risico's en miste na vijftien seconden bijna een poortje. Onder luid gejuich van zijn supporters kuste de 29-jarige Italiaan de grond nadat hij als eerste over de finish was gegleden. “Ik verdiende deze titel”, sprak hij na afloop.

Wegens ziekte ontbrak Tomba twee jaar geleden op de reuzenslalom. Op het slalomonderdeel van de WK in Japan viel hij uit. Alleen in 1987 was hij succesvol met een bronzen medaille op de reuzenslalom. Tomba's overwinning completeert de Italiaanse zegereeks in de Sierra Nevada. Eerder behaalden Isolde Kostner en Deborah Compagnoni een gouden medaille bij de vrouwen, respectievelijk op de Super-G en de reuzenslalom. (Foto Reuter)