Feyenoord stelt KNVB ultimatum

ROTTERDAM, 24 FEBR. Feyenoord zal een kort geding tegen de KNVB aanspannen als de voetbalbond blijft weigeren de tv-rechten van de thuisduels van de Rotterdamse club aan Feyenoord af te staan. Feyenoord wacht met juridische stappen tegen de KNVB tot dinsdagmiddag. Raadsman J. Mentink sluit niet uit dat de nationale bekerhouder tv-camera's van de nieuwe sportzender uit de Kuip zal weren.

Ajax heeft een eventuele gang naar de rechtbank nog in beraad. Beide topclubs zijn het op diverse onderdelen oneens over het sportkanaal dat met ingang van het komende seizoen het voetbal op televisie gaat uitzenden. Daartoe gaven de meeste clubs in het betaalde voetbal donderdag in Amersfoort toestemming.

De KNVB wil in maart beslissen over de verkoop van het recht om radioverslagen te maken van voetbalwedstrijden. Nu heeft de NOS zowel de tv- als radiorechten. Die overeenkomst loopt aan het einde van het seizoen af. De voetbalbond begint de procedure binnen twee weken. Het is de bedoeling van de KNVB de radiorechten in één pakket via een open inschrijving te verkopen. Behalve de NOS is ook Veronica Nieuws Radio geïnteresseerd in de radio-voetbalrechten.

Jorien van den Herik, de voorzitter van Feyenoord, heeft gisteren zijn scherpe woorden aan het adres van de voorzitter van Heracles teruggenomen. Van den Herik liet zich donderdag beledigend uit over de afgevaardigde Tusveld. “U gelooft alles, u bent tenslotte accountant”, had Van den Herik zijn collega toegebeten. De Heracles-voorman had naar het oordeel van de critici al te slaafs het bestuur betaald voetbal gevolgd. Feyenoord stuurde de dag na de vergadering de tekst van de bijdrage van zijn voorzitter rond. “Achteraf bezien ben ik van mening dat mijn opmerking aan het adres van de voorzitter van Heracles niet ter