EU bezorgd over Russische quota voor textielimport

BRUSSEL, 24 FEBR. De Europese Commissie stuurt maandag een speciale missie naar Moskou om de Russische regering te overreden geen importquota voor textiel uit Europa op te leggen. De mogelijke invoering van een quotumregeling is volgens de EU in strijd met een tussentijdse handelsovereenkomst die de toenmalige Russische minister van buitenlandse zaken Kozyrev vorig jaar ondertekende.

Donderdag werd bekend dat de Russen overwegen om de import van Europese textiel aan banden te leggen. Het zou daarbij alleen gaan om textiel uit de vijftien EU-lidstaten. De Russen zouden de import zelfs willen halveren.

Een halvering van de Europese export treft vooral de Belgische textielindustrie, die traditioneel een grote afzet heeft op de Russische markt voor kleding en tapijt. Nieuwe Russische importrestricties zouden volgens een schatting van de commissie kunnen leiden tot een verlies voor de industrie van zo'n 400 miljoen gulden. De Europese Commissie waarschuwt Rusland dat quotering de onlangs aangehaalde handelsbanden met de EU ernstig kan schaden. In 1994 bedroeg de Europese export van textiel naar Rusland 1250 miljoen gulden. De Russen zetten in hetzelfde jaar voor 500 miljoen gulden af in de vijftien lidstaten. (ANP)