Dini wil nieuwe partij in Italië bij verkiezingen

ROME, 24 FEBR. De Italiaanse premier Lamberto Dini wil met een nieuwe centrumpartij deelnemen aan de verkiezingen van 21 april. Verwacht wordt dat hij met de bestaande centrum-linkse alliantie stelling zal nemen tegen het rechtse blok van mediamagnaat Silvio Berlusconi. De partij wordt “een nieuwe politieke centrumformatie, gematigd en hervormingsgezind”, zo liet de premier gisteravond weten in een verklaring. Doel is “de stabiliteit en regeerbaarheid van het land te garanderen, zijn rol in Europa te versterken, en de overgang naar een volwaardige democratie te begeleiden”.

De opkomst van een nieuwe partij tussen het rechtse en linkse blok kan alle bestaande schema's doorbreken. Rechts vreest in de minderheid gedrukt te worden. Links is bang minder te wegen in een eventuele winnende alliantie. En los van de politieke kleur zijn vraagtekens te zetten bij de opkomst van een nieuwe centrumpartij na het failliet van de christen-democratische partij, die na vijftig jaar regeren is bezweken onder de mafia- en corruptieschandalen.

Dini is een voormalige topman van de Italiaanse centrale bank die in april 1994 door Berlusconi werd uitgenodigd minister van schatkist te worden. Na de val van Berlusconi was Dini een aanvankelijk voor alle partijen aanvaardbare leider van een zakenkabinet, maar al snel leunde hij voornamelijk op links. Romano Prodi, de anti-Berlusconi en kandidaat-premier van centrum-links, reageerde positief op het besluit van Dini. Hij zei dat nu “de democratische coalitie is voltooid die naar wij hopen de verantwoordelijkheid krijgt om het land te regeren”.