Cyclische aandelen maken koerssprong

ROTTERDAM, 24 FEBR. Een handvol cyclische aandelen schaarde zich deze week onder de sterkste stijgers op de Amsterdamse effectenbeurs. Dit betekent niet dat conjunctuurgevoelige aandelen zonder meer in de portefeuille van beleggers moeten worden opgenomen. Meevallers bepaalden de koerswinst van cyclische fondsen als KNP BT, DSM en Nedlloyd.

“Wij verwachten in de tweede helft van dit jaar geen opleving van de economische groei”, zegt beleggingsstrateeg C. Zandbergen van Generale Bank. “Voorlopig is er daarom geen reden tot optimisme over de koersontwikkeling van aandelen die sterk in bijvoorbeeld basischemie of staal zijn vertegenwoordigd.” Generale Bank handhaaft voor cyclische aandelen als DSM en Nedlloyd een sterk verkoopadvies.

Het Rijk en DSM maakten bekend dat ongeveer 20 procent van de aandelen in de chemiegigant via een uitgekiende constructie bij Nederlandse institutionele beleggers geplaatst wordt. Analisten becijferden dat de winst per aandeel scherp zou stijgen en het aandeel DSM profiteerde met een winst van 11 gulden op 155 gulden in de afgelopen week. “Een eenmalige reactie”, zegt Zandbergen over de koerssprong. “Wij blijven sceptisch over de winstvooruitzichten.”

Evenals de winst van DSM - dat volgende week cijfers over 1995 presenteert - schommelen ook de resultaten van KNP BT heftig mee op de golven van de conjunctuur. De papiergigant verraste beleggers deze week met een jaarwinst uit gewone bedrijfsactiviteiten van 510 miljoen gulden. Bovendien toonde topman R. van Oordt zich optimistisch over de groeimogelijkheden van zijn bedrijf. Het aandeel sloot de week precies twee gulden hoger op 47,30 gulden.

Nedlloyd weigerde deze week te reageren op overnamegeruchten. Beleggers namen het bericht over een mogelijke overname door scheepsmagnaat John Frederiksen desondanks serieus, getuige een koerssprong met 1,90 gulden tot 36,70.

Met deze onverwachte koerswinst schaart Nedlloyd zich in het rijtje cyclische aandelen dat in de afgelopen week een incidentele koerssprong realiseerde. “De randvoorwaarden zijn momenteel niet zo slecht”, zegt analist F. van Schaik van effectenbank Barclays de Zoete Wedd (BZW) in Nederland. “Wij verwachten dat de conjunctuur in de tweede helft van 1996 weer wat aantrekt. Het verleden toont echter aan dat beleggers op de lange termijn niets in conjuncturele aandelen te zoeken hebben.”

In een studie haalt BZW deze maand de beleggingsresultaten met cyclische aandelen keihard onderuit. De effectenbank constateert dat het rendement van cyclische aandelen in Nederland sinds 1972 “niet alleen achterblijft bij de rest van de markt, maar bovendien lager is dan het rendement van obligaties”. De belangrijkste reden daarvoor is volgens Van Schaik het gebrek aan winstgroei van bedrijven in conjunctuurgevoelige sectoren als staal, basischemie en papier.

Hij wil niet alle fondsen over eén kam scheren. “Sommige bedrijven die in conjunctuurgevoelige sectoren opereren, realiseren zich terdege dat de winsten die in goede tijden gemaakt worden niet moeten worden gebruikt voor capaciteitsuitbreiding in overvolle markten.” Bedrijven als KNP BT en Nedlloyd hebben volgens BZW laten doorschemeren dat zij zich terug willen trekken uit activiteiten die op de lange termijn niet attractief zijn. Ten slotte kunnen cyclische bedrijven volgens Van Schaik hun waarde voor de aandeelhouder verhogen door een stabiel dividend te garanderen (zoals Koninklijke Olie) of op het hoogtepunt van de conjunctuurcyclus eigen aandelen in te kopen of een extra dividend uit te keren.

De AEX sloot de week ruim twee punten hoger af op 510,60 punten. Behalve DSM presenteren ook Akzo Nobel, Hagemeyer, Océ van der Grinten, KBB, Randstad, DSM, ABN Amro, Van Ommeren en Getronics in de komende week de resultaten over 1995.

    • Michiel van Nieuwstadt