Brokken gaan door met stevige jazz

Gehoord: Corrie en de Brokken, Theater a/d Molenlaan Bussum 22/2. Herhaling: 24/2 Popular Rotterdam. Daarna tournee.

Corrie en de Brokken zijn terug na pakweg vijf jaar. De nieuwe Brokken gaan door met het maken van stevige, maar heel goed verteerbare rock- en popjazz met humoristische stukken die wel wat van de luisteraar vergen, maar niet pretentieus zijn. Van Binsbergen zelf treedt weinig op de voorgrond.

Als ze dat doet, hangt haar smalle elektrische gitaar als een stengun om haar nek. In hoogstandjes is ze niet geïnteresseerd, wel in langgerekte, zangerige tonen. Vooral in het nummer 'Research on pigs' bewijst ze dat een gitaarsolo in de modern geïmproviseerde muziek ook gewoon lekker kan zijn.

Ondanks de veel voorkomende tempowisselingen komt in vrijwel alle nummers een repeterend motiefje voor, in rock-, reggae- of ska-ritme. Vooral Hasebos en saxofonist Frans Vermeerssen doen dat. Vermeerssen laat in 'Breakfast' op zijn baritonsax horen hoe fill ins gespeeld dienen te worden - met flarden die herinneren aan de onlangs overleden Gerry Mulligan. Hasebos speelt spannende soli op zijn vibrafoon. Waarom hij ook nog af en toe zingt, evenals trompettiste Felicity Provan, wordt niet helemaal duidelijk. Corrie en de Brokken kunnen prima zonder.

    • Viktor Frölke