Bridge op Internet

Speelt u bridge? Dan volgt hiereen tip voor de nieuwste verslaving: OKBridge.

Eerst de kosten. Leuke PC kost 2500 gulden, een snel modem met software 500. Afschrijving over vier jaar. Abonnement OKBridge 70 dollar per jaar, abonnement Internet 500 gulden, een jaar lang bellen 1000. Voor zo'n 15 gulden per avond van drie, vier uur achter elkaar kun je bridge spelen. Gewoon achter het scherm aan je bureau.

Bridgen op het Internet. Dat kan met willekeurige partners uit alle windstreken. Het Amerikaanse bedrijfje OKBridge is het verst in ontwikkeling. Hun Windows-versie ziet er werkelijk zeer gelikt uit, maar OKBridge draait ook onder DOS. Als je voor het eerst meedoet, wil OKBridge http://www.okbridge.com/ weten wie je bent: naam en adres, maar ook je speelsterkte. Je logt in, geeft je password, waarna je op zoek gaat naar een partij. Je moet kiezen: ga je zelf spelen ('player mode') of beperk je je tot kijken ('spectator mode'). Er verschijnen kleine annonces op het scherm, zoals: Zoeken een vierde man op beginnersniveau. of: Welk expertpaar durft het tegen ons aan? Je kan kiezen uit verschillende wedstrijdvormen: paren, robberen, Butler, viertallen. Op week- en jaarbasis wordt een staat bijgehouden van de prestaties van iedere individuele OKBridger: zijn percentages, zijn imp-saldo, de hoeveelheid handen die hij speelde en vooral wèlke handen hij speelde en met wie. Over het informatie-tijdperk gesproken.

Iedere week genereert de computer een nieuwe set van 500 handen. Die computer zorgt er trouwens voor dat je geen enkele hand voor de tweede keer speelt. De meeste spelers komen nog uit de Angelsaksische wereld, maar je krijgt ook zo maar een Chinees en een Argentijn aan je tafel. Bridge verbroedert, nietwaar? Zo gaat bridge er blijkbaar de volgende eeuw uitzien. Tot nu liet alles dat in verband werd gebracht met het Internet en computerspelletjes zich omschrijven als virtueel, een nabootsing van de werkelijkheid. Dit gaat een stapje verder, het is een nieuwe werkelijkheid. Het verslavend effect is dat je op ieder moment van de dag kunt spelen of kunt toekijken. Er is altijd wel een partij of een wedstrijd aan de gang.

Dinsdag, 20 februari 1996. Tien uur 's avonds. Ik log in op OKBridge. Een hele wedstrijd lijkt me wat te veel van het goede. Maar wacht. Op een tafel spelen op dit moment vier goede spelers. Hun namen komen overeen met hun log-in codenamen. West zit Masa uit Japan, noord een Amerikaan genaamd God. Hm, geen last van valse bescheidenheid. Oost zit Watchdog, iemand uit Tilburg en zuid Onno uit Leiden. Ik schakel in op spectator mode en volg het spel nu als toeschouwer. “Je komt net op tijd” zie ik iemand op het scherm tegen mij zeggen. “Ik ben benieuwd of NZ zich hieruit redden.” Toeschouwers mogen met elkaar praten. De spelers horen dat toch niet. Bij partijtjes tussen experts zitten soms wel twintig kibitzers commentaar te geven. Gezelligheid troef dus. Dit spel staat op mijn scherm:

Oost gever Noord Niem. kw. Schoppen AV97 Harten 83 Ruiten VB10 Klaver H953WestOost Schoppen H Schoppen 8543 Harten VB972 Harten AH1064 Ruiten 7432 Ruiten A96 Klaver V42 Klaver AZuid Schoppen B1062 Harten 5 Ruiten H85 Klaver B10876 West Noord Oost Zuid Masa God Watchdog Onno 1Harten pas 4Harten dbl pas 4Schoppen pas pas dbl pas pas pas Noord alerteert zijn doublet. Ik haal zijn systeemkaart op. Doublet in eerste biedronde is informatief, lees ik. Om dat te snappen hoef je geen God te zijn, denk ik. Onze Japanse vriend begint met SchoppenH. De toeschouwers beginnen te kakelen: “Oosters startje, zo'n mysterieuze troefheer”. Iemand merkt op dat het spel altijd down gaat, omdat oost op tijd aan slag komt met RuitenA of KlaverA en dan geïnspireerd in harten onderuit speelt om zijn partner te bereiken voor de klaverenaftroever. Eens kijken hoe Onno zich hier uit redt. Hij neemt de eerste slag met troefaas en vervolgt met een harten (!). Oost neemt en speelt harten terug, getroefd door de leider. Deze vervolgt met KlaverB die hij laat lopen voor het aas van Watchdog. De Tilburgenaar heeft geen zinnig naspel meer en 4Schoppen wordt gemaakt. Goed gezien van Onno. Door zijn hartenmanoeuvre (scissorscoupe) heeft hij de verbindingen tussen Tilburg en Tokio verbroken. Ik trek een menu met de uitslag open. Het is butler (paren op viertallenbasis). Het spel is 68 keer gespeeld. Meestal zitten OW in 4Harten contract; +590 levert NZ 15 imps op. Toch aardig getimed van die God.

In Amerika neemt OKBridge een grote vlucht. Zo kan je inschrijven op knock-out viertallenwedstrijden. Daaraan doet ook een aantal zeer sterke, professionele teams mee. Als service van de organisatie. In je studeerkamer speel je ineens tegen een wereldkampioen. Bloedspannend. Laatst liep het echter uit de hand. Maar eerst een vraag tussendoor. Stel je hebt:

Schoppen64 HartenHB543 RuitenA73 KlaverA87 Links begint met pas, je partner opent met 1Schoppen, rechts pas en wat bied jij? Ik kom hier zo op terug.

Eind vorig jaar begon de ellende. Een team van twee Amerikanen en een speelster en speler uit Engeland schreven in op de knock-out. Ondanks hun matige niveau slaagde het viertal er in om diep in het knock-out schema door te dringen. Uiteindelijk bereikte het de halve finale, waarin het moest aantreden tegen een aantal gerenommeerde experts. Laatstgenoemden dolven verrassend het onderspit. “Ik kreeg een heel onaangenaam gevoel”, verklaarde een van de experts. “Ze speelden niet geweldig, maar op de belangrijke momenten deden ze het telkens opvallend goed. Hun spel was af en toe zo onwaarschijnlijk, dat het me letterlijk ziek maakte.” De handen werden stuk voor stuk geanalyseerd, terwijl inmiddels ook berichten uit eerdere ronden boven water kwamen. De geruchtenstroom kwam op gang. De organisatie zat er behoorlijk mee in zijn maag. Topexperts op het gebied van bridgerechtspraak werden geraadpleegd. In allerijl werd een internationaal Conducts & Ethics Committee opgericht. Al gauw bleek dat het onderzoek zich toespitste op één persoon, de speelster uit Engeland. Bij analyse van honderden handjes bleek dat zij structureel merkwaardig bood en soms merkwaardig speelde. Een karakteristiek voorbeeld was de hierboven afgedrukte kaart, die mevrouw Smith (de naam is uiteraard gefingeerd) in handen kreeg. Ze presteerde het om te passen met deze opening mee. En wat bleek? In hun lijn zat er niets in want haar partner had een psychologisch openingsbod gedaan op slechts acht punten. Dat stinkt. Het comité stuitte op tientallen van dit soort hoogst opmerkelijke speel- en biedbeslissingen. Het kwam unaniem tot de uitspraak schuldig. Maar schuldig aan wat? Van U.I. zo luidt de officiële verklaring. U.I. staat voor unauthorized information. Mevrouw Smith zou op een of andere manier de beschikking hebben gehad over ongeoorloofde (lees extra) informatie. Het comité wilde zo ver niet gaan om dat te bewijzen. Immers, vanwege de optie om op OKBridge in te loggen in spectator mode zijn de mogelijkheden tot bedrog onbeperkt. Waarom zou Smith bijvoorbeeld niet de beschikking hebben gehad over twee computers? In de ene logt ze in op players mode en in de andere logt ze in op spectator mode. Ze kan dan op hetzelfde moment alle handen zien van het spel dat ze speelt. Of ze belt naar een vriendje met een pc die inlogt op spectator mode. Tast dit soort praktijken de lol van het spelen met OKBridge aan? Volgens mij niet. Er zullen onder de duizenden spelers altijd wel een paar gekken zijn die de verleiding niet kunnen weerstaan, maar de meesten houden zich netjes aan de regels. Het is immers veel spannender te spelen met dertien kaarten. Bovendien, ze hebben je snel door zoals blijkt in het geval van mevrouw Smith. Die komt er deze keer vermoedelijk, als first-time-offender, nog vanaf met een waarschuwing, maar kan bij herhaling het in de bridgerij verder wel vergeten.

Tip: op 23 maart vindt in Apeldoorn (Wijkcentrum Het Kruispunt) de eerste Internet interland plaats: Nederland tegen Zuid-Afrika. Aanvang 11.00 uur, inl.: 055-5337625.

    • Jan van Cleeff