BELGISCHE WAFELS

Net als in de film Smoke slijt Harvey Keitel in Blue in the Face zijn rookwaren in het bonte Brooklyn, een staat in de staat.

De vrolijke scènes worden afgewisseld door statistieken. Zo leert de kijker dat er ieder jaar honderdduizenden Belgische wafels in Brooklyn worden geconsumeerd. Die wafels zijn een running gag in de film. De zwerfster droomt er weg bij. Een buurtgenoot verhaalt van de verbazing van Belgen als ze getrakteerd wordt op de Amerikaanse versie van Belgische wafels, te veel Hollywood-stijl met bergen slagroom, ijs en aardbeien. Een verstokte Brooklyner weet het zeker: de Walen overtreffen de Vlamingen in het wafelbakken. De stamgasten horen het belangstellend aan en een van hen steekt nog eens een Dutch cigar op. Breukelen op wereldschaal.

500 gram bloem

250 gram gesmolten boter

250 gram witte basterdsuiker

4 eieren

2 zakjes vanillesuiker

1 zakje bakpoeder

mespunt zout

Roer in een kom alle ingrediënten door elkaar, voeg op het laatst de gesmolten en enigszins afgekoelde boter toe. Hoe u verder te werk gaat, hangt af van uw wafelijzer. Ik vet mijn elektrisch wafelijzer met wat olie in en herhaal dit tussen het bakken door als ik zie dat het nodig is. Schep wat beslag in het wafelijzer, klap het dicht en bak de wafels lichtbruin en gaar. Sommige wafelijzers moet je tijdens het bakken omkeren, net als ouderwetse tosti-ijzers waarmee je op open vuur bakt. Laat de wafels op een rooster afkoelen en serveer met poedersuiker of anderszins.

    • Annelène van Eijndhoven