Winstexplosie ICI, buy back op komst

Het Britse chemieconcern Imperial Chemical Industries (ICI) heeft zijn winst vorig jaar fors zien stijgen. Het resultaat voor belastingen en bijzondere posten kwam uit op 951 miljoen pond sterling (2,4 miljard gulden), 85 procent hoger dan in 1994. De gerealiseerde winstgroei zat evenwel aan de onderkant van de verwachtingen van analisten. Desondanks apprecieerde de koers van het aandeel op de Londense effectenbeurs, voornamelijk omdat de directie van ICI het voornemen aankondigde eigen aandelen in te kopen. De notering steeg gisteren met 25 pence naar 857 pence.

De omzet van het concern groeide met 12 procent tot 10,27 miljard pond (25,78 miljard gulden). Sir Ronald Hampel, de topman van ICI, sprak van zeer goede resultaten. ICI heeft tot nu toe dit jaar ongeveer dezelfde resultaten behaald als in de overeenkomstige periode van vorig jaar. Analisten noemen dat verrassend, gezien de achteruitgang die de chemiesector op het ogenblik beleeft.

Sir Ronald verklaarde dat de groei weliswaar aan het vertragen is en op de korte termijn moeilijk in te schatten. Wel ziet hij in de loop van het jaar de vraag weer aantrekken, zeker omdat de economische basis er solide uitziet.

Volgens analisten stevent ICI dit jaar af op een winst van een miljard pond.