Voetbalclubs stemmen in met komst sportkanaal

AMERSFOORT, 23 FEBR. De overgrote meerderheid van de 36 clubs uit het betaalde voetbal heeft gisteravond in een buitengewone algemene vergadering ingestemd met een sportkanaal waarin ook de KNVB participeert. Feyenoord, Ajax, Dordrecht'90 en Cambuur stemden tegen.

Het sportkanaal gaat per jaar op de televisie tien wedstrijden live uitzenden en dertig duels integraal maar niet rechtstreeks, tegen een bedrag van minimaal twee gulden per maand per abonnee. Volgens de KNVB kon over de exacte kosten voor de kijker nog geen duidelijkheid worden verschaft. De komende maanden wordt daarover onderhandeld met de kabelexploitanten. Mr. J. Staatsen, voorzitter betaald voetbal, maakte bekend dat J. Timmer beschikbaar is als president-commissaris van het consortium achter het sportnet, na zijn vertrek dit najaar als algemeen directeur van Philips.

Feyenoord en Ajax overwegen door de rechter te laten uitzoeken of de tv-rechten van live-wedstrijden bij de clubs liggen. Ajax-voorzitter M. van Praag vond het “onverteerbaar nu te beslissen over het sportkanaal terwijl er nog zoveel vraagtekens zijn”. Voorzitter W. Sleijfer van Cambuur stemde tegen omdat hij geen informatie had gekregen over het ondernemersplan van de zender. F. Derks van Dordrecht'90 keerde zich tegen het sectiebestuur omdat hij een definitieve beslissing pas in mei had willen nemen.

Het sportkanaal begint in juli met de eerste proefuitzendingen. Op 18 augustus gaat de zender werkelijk de lucht in met beelden van de wedstrijd om de Super Cup. De eerste aantrekkelijke wedstrijd van het nieuwe seizoen zal te zien zijn bij de NOS. De omroepstichting krijgt de rechten van het openingsduel in het nieuwe stadion Amsterdam Arena op 11 augustus. Ajax is hiervoor in onderhandeling met AC Milan.