Vechtsporter verslaat Japanse specialisten

ROTTERDAM, 23 FEBR. Een Nederlandse wereldkampioen in een van oorsprong Japanse vechtsport. Ook voor Martin Zingel zelf was het even wennen. “Ik stond perplex toen ze de winnaar uitriepen en ik mijn naam hoorde. Ook mijn leraar kon zijn oren niet geloven.”

De 29-jarige vechtsporter uit Varik keerde deze week terug uit Japan waar hij bijna twee weken geleden tot zijn eigen verbazing de wereldtitel jiu jitsu behaalde. Internationale toppers uit Japan en de Verenigde Staten liet Zingel achter zich.

De sportschoolhouder vertrok begin deze maand zonder enige verwachting naar de wereldtitelstrijd, waar vertegenwoordigers uit vijfentwintig landen aan deelnamen. “Ik begaf me in het hol van de leeuw. In de jury zaten Japanse grootmeesters die hun eigen pupillen moesten beoordelen. Mijn tegenstanders hadden de vijfde dan, terwijl ik pas de derde graad bezit.”

Zingel staat naar eigen zeggen pas aan het begin van zijn sportieve carière. Hij begon op zijn dertiende met de jiu jitsu-variant taekwando. “Maar niet omdat ik me in het dagelijks leven moest verdedigen. Dat heb ik nooit nodig gehad.”

Zijn volgende streven is een evenaring van de prestatie die zijn trainer ooit neerzette. Coach Van Mildert (43) behaalde in de jaren tachtig de zevende dan, een voor Europese begrippen unieke prestatie. “Het hoogst bereikbare. Ik geloof dat hij in Europa de enige persoon is die die graad bezit. Over de hele wereld zullen dat er niet veel meer dan vijf zijn.”

Dat wordt een hele opgave, beseft Zingel. “Bij jiu jitsu staan de Japanse grootmeesters die daarover oordelen boven de internationale federatie. Ze zullen je misschien wel een wedstrijdje laten winnen, maar een buitenlander een negende dan geven? Dat doen ze nooit. Want dan stellen ze zich namelijk gelijk met ons en het is toch hun wereldje. Het is wel een beetje een politiek spelletje”, erkent de wereldkampioen.

Behalve stijgen in rang zou Zingel graag zien dat zijn sport in een beter daglicht komt te staan. Jiu jitsu gaat net als vele andere vechtsporten gebukt onder een negatief imago, niet in de laatste plaats veroorzaakt door onwetendheid en een verkeerde interpretatie van de regels door sommige beoefenaars. “Er zijn wel scholen waar ze hakken en rammen, maar dat hoort in principe niet. Het wordt ten onrechte vergeleken met Free Fight. Dat is straatvechten waarbij ze elkaar half bewusteloos slaan.”

Jiu jitsu is, zo benadrukt Zingel, een verdedigingssport. “Het is een demonstratiesport. Als we echt zouden vechten, vallen er doden”, aldus de sportschoolhouder.