Tijdverspilling

Sociaal-economisch Nederland is overgeorganiseerd en lijdt net als de voetbalsector onder onnodige, tijd- en geldverslindende ruzies en meningsverschillen. Zo kent Nederland twee ondernemersorganisaties: VNO-NCW en MKB-Nederland die beide een grote achterban van kleine en middelgrote ondernemers kennen. 40 tot 60 procent van de VNO-NCW-leden behoort tot deze groep. MKB-Nederland bestaat voor 100 procent uit kleine en middelgrote entrepreneurs.

Beide organisaties willen dat de MAP-heffing (Milieu Actie Plan) die hun leden op hun gas- en stroomrekening betalen, naar de ondernemingen wordt teruggesluisd zodat ze daarmee investeringen in energiebesparing kunnen doen. Hetzelfde doel dus, hetzelfde belang voor dezelfde doelgroep. Beide streven ze naar de vorming van een speciaal fonds voor dit doel, maar op detailpunten verschillen ze van mening over de wijze waarop zo'n fonds moet functioneren. Hans Blankert, de komende topman van VNO-NCW zei maandag op een persconferentie niets te zien in het fonds dat MKB-Nederland wil opzetten. De volgende ochtend reageerde MKB-voorzitter Jan Kamminga boos en verontwaardigd. Het begint te lijken op de discussie tussen Jos Staatsen van de KNVB en Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik over het Sportnet. Talloze uren stoppen medewerkers van beide organisaties in overleg met dezelfde specialisten van Economische Zaken, EnergieNed (de koepelorganisatie van energiebedrijven), met de Tweede Kamer, met adviesbeureaus en met banken. Wie betaalt dat allemaal! Juist, de entrepreneurs. Wat zou het een zegen zijn als al die deskundigheid aan één overlegtafel zou worden samengebald.

Enig agendapunt: op één zaterdagochtend ontwerpen wij een energiefonds voor kleine entrepreneurs. Sneller, beter en doelmatiger dan de KNVB een Sportnet ontwerpt. En Jan Timmer wil voor dit fonds vast ook wel als scheidsrechter optreden, voor een bescheiden representatievergoeding.

    • Theo Westerwoudt