Spectaculaire stijging VS zet beurs op winst

AMSTERDAM, 23 FEBR. De spectaculaire koersstijgingen op Wall Street vertaalden zich vanmorgen in een uitstekende stemming op de Amsterdamse effectenbeurs. De AEX-index van meest verhandelde aandelen schoot in de eerste minuten van de handel met bijna 5 punten omhoog.

AMSTERDAM In de loop van de ochtend stabiliseerden de koersen. Omstreeks het middaguur resulteerde een winst van precies vier punten op 511,50 voor de AEX.

Ook de uitstekende obligatiemarkt en hogere dollar leverden vanmorgen een bijdrage aan het optimise. Akzo Nobel, dat 2,50 inleverde op 185 gulden was eén van de weinige spelbrekers.

Ook de koers van DSM ging iets omlaag. Het aandeel in het chemieconcern is deze week fors gestegen nadat bekend werd gemaakt dat de staat aandelen herplaatst bij institutionele beleggers. Vanmorgen moest het aandeel 80 cent terug tot 155,20 gulden.

Getronics, papierfabrikant KNP BT, Philips, ING en Hagemeyer behoorden vanmorgen tot de sterkste fondsen. Het aandeel Koninklijke Olie herstelde zich na een aantal magere dagen met een winst van 2,40 gulden op precies 229 gulden.

KNP BT zet de opmars voort die eerder deze week werd ingezet na de presentatie van de winstcijfers over het afgelopen jaar. Het aandeel steeg met 1,20 op 48,00 gulden. Het aandeel in bankverzekeraar ING steeg met 1,20 gulden tot 108,80. Hagemeijer steeg een gulden tot 98,50. Het handelshuis maakte vanmorgen bekend dat dochter Ehco-KLM verkocht zal worden, omdat het bedrijf niet past binnen de kernactiviteiten van Hagemeyer.

Automatiseerder Getronics boekte opnieuw winst, 3,20 gulden op 97,20. Ook Axxicon deed het wederom uitstekend. De fabrikant van matrijzen die gebruikt worden bij het maken van cd's, is de hele week al in trek. Vanmorgen steeg het aandeel met 4,30 gulden tot 45,50 gulden.

De dollar opende vanmorgen iets hoger op de Europese valutamarkten. In Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt omstreeks het middaguur 1,6308 gulden tegen een slotkoers van 1,6270 gisteren. De koers reageerde nauwelijks op de cijfers over de geldgroei in Duitsland in januari. De M3-geldhoeveelheid, een ruime maatstaf voor geld in omloop, is in de afgelopen maand met 8,4 procent gegroeid en voldeed ongeveer aan de verwachtingen van de markt.

Analisten hebben met spanning op dit cijfer gewacht, omdat een buitengewoon hoge groei van de geldhoeveelheid de kans op een nieuwe verlaging van het discontotarief door de Duitse Bundesbank sterk zou verkleinen.

NEW YORK Het herstel op de effectenbeurs in New York heeft gisteren een krachtig vervolg gekregen. De Dow Jones-index, die woensdag al met 57 punten omhoogging, steeg met 92,49 punten (bijna 1,7 procent) tot een recordstand van 5.608,46. Tot afgelopen woensdag had de index in vier dagen in totaal 142 punten verloren. De omzet was met een totaal van 488 miljoen aandelen aanzienlijk.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio verloor de Nikkei-index opnieuw terrein. Beleggers vrezen een renteverhoging. De index voor de 225 belangrijkste fondsen kwam uit op 20.300,38, een verlies van 40,56 punten. De Nikkei heeft sinds 14 februari ruim 3 procent ingeleverd. De omzet bleef beperkt tot 334 miljoen aandelen.