Spaanse rechter: top Baskenpartij vervolgen

MADRID, 23 FEBR. Een Spaanse rechter heeft de leiding van de Baskische partij Herri Batasuna gedreigd met gerechtelijke vervolging voor hun medewerking aan een gewapende groep.

Herri Batasuna wordt beschouwd als de politieke arm van de militante Baskische afscheidingsbeweging ETA. Herri Batasuna-woordvoerder Jon Idigoras werd eerder deze week gearresteerd omdat zijn partij tijdens haar campagne voor de komende parlementsverkiezingen een videoband had gedistribueerd waarop drie gemaskerde en gewapende ETA-leden hun “gewapende strijd tegen de Spaanse onderdrukking” rechtvaardigden en beloofden voort te zetten.

Volgens onderzoeksrechter Baltasar Garzón, die Idigoras' arrestatie beval nadat deze had geweigerd te komen uitleggen hoe de band tot stand was gekomen, blijkt uit de promotie-clip dat er directe relaties tussen de ETA en Herri Batasuna zijn. De bezorgdheid daarover is toegenomen na twee geruchtmakende moorden, eerder deze maand, op een Baskische politicus van de regeringspartij en een gezaghebbende jurist.

Het regionale gerechtshof van Navarra heeft gisteren Floren Aoiz, ook een Herri Batasuna-woordvoerder, gearresteerd nadat deze een regionale magistraat zou hebben bedreigd. Aoiz werd later vrijgelaten.

De grote Spaanse politieke partijen hebben Garzóns beslissing om Idigoras op te sluiten toegejuicht. José Mará Aznar, leider van de conservatieve Partido Popular en de gedoodverfde nieuwe premier, zei dat “de socialistische regering-González in dertien jaar regeren nooit op het idee is gekomen om actie te beginnen tegen Herri Batasuna”. Aznar heeft beloofd de ETA zeer hard te zullen treffen. Premier González verdedigde zich tegen Aznars verwijt door te zeggen dat zijn regering zich in 1983 had verzet tegen het legaliseren van Herri batasuna als politieke partij. “Helaas was het Hooggerechtshof het niet met ons eens”, aldus González. (AFP, Reuter)