Regeling claims neergehaald Iraans vliegtuig

WASHINGTON, 23 FEBR. De Verenigde Staten en Iran zijn het eens geworden over de afwikkeling van de schadeclaims in verband met het neerschieten van een Iraans lijnvliegtuig door een Amerikaans oorlogsschip in juli 1988 in de Golf.

In overeenstemming met een aanbod dat nog door de toenmalige president Reagan was gedaan, betalen de VS nabestaanden 300.000 dollar per kostwinner, en 150.000 dollar per niet-kostwinner. Volgens een bekendmaking van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gaat geen Amerikaans geld naar de Iraanse regering, hoewel Teheran de schikking aankondigde als een betaling aan Iran. Het Iraanse officiële persbureau IRNA meldde tevens een vergoeding van 30 miljoen dollar voor het vliegtuig, een Airbus A-300. Amerikaanse woordvoerders maakten daarvan evenmin melding. De uitbetaling aan de nabestaanden loopt via de Zwitserse ambassade in Teheran, die de Amerikaanse zaken waarneemt in afwezigheid van een officiële Amerikaanse vertegenwoordiging.

Alle 290 inzittenden van de Airbus, die door de bemanning van het oorlogsschip Vincennes was aangezien voor een aanvallend Iraans gevechtsvliegtuig, kwamen om het leven. De compensatie voor de 42 niet-Iraanse slachtoffers was al geregeld. Reagans aanbod aan de nabestaanden van de Iraanse slachtoffers was echter bevroren na een Iraanse klacht bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Deze klacht werd gisteren afgewezen. Iran bewaarde het stilzwijgen over het afwijzen van deze klacht.

Een woordvoerder van het State Department onderstreepte dat de VS blijven geloven dat de Vincennes “geëigende verdedigigsmaatregelen” nam toen het schip de Airbus neerhaalde. Maar, voegde hij eraan toe, “we geloven dat, ongeacht de oorzaak en de gebeurtenissen die leidden tot het neerschieten, we een verplichting hebben om gezinnen te compenseren die vaders en zoons en zusters en moeders verloren”.

Daarbij onderstreepte hij dat geen politieke betekenis moet worden gegeven aan de regeling. “Er is geen verandering in ons verzet tegen de bezwaarlijke politiek, zoals steun voor terrorisme en het nastreven van massa-vernietigingswapens.” Ook een getlijktijdige regeling van oude Iraanse bank-claims heeft geen politieke betekenis. (Reuter, AP, AFP)