'Pyromaan van Ede' blijft langer vast

ARNHEM, 23 FEBR. De raadkamer van de rechtbank in Arnhem heeft gisteren dertig dagen gevangenhouding bevolen van de 22-jarige 'pyromaan van Ede'. De verdachte werd vorige week vrijdag in bewaring gesteld, nadat de politie in Ede hem anderhalve dag eerder “vrijwel op heterdaad” betrapte bij een caravanbrand in Veenendaal. D. ontkent die brandstichting, evenals twaalf andere branden die sinds half januari plaatsvonden in Ede en omgeving.

Als redenen voor de gevangenhouding noemt de rechtbank de geschokte rechtsorde, het belang van het nieuwe politieonderzoek tegen D. en het gevaar voor herhaling. De justitiële observatiekliniek Pieter Baan Centrum noemde de verdachte een echte pyromaan. Zelf vindt de Edenaar dat hij dat niet is. Om die reden is hij ook in hoger beroep gegaan van de gedwongen verpleging die de rechtbank in Arnhem hem in oktober oplegde naast een gevangenisstraf van vijf jaar.

D. bekende voor de rechtbank en het gerechtshof 28 brandstichtingen in Ede en omgeving in het voorjaar van 1995. Daar heeft hij echter heel erg spijt van, zei hij op 13 februari tegen de president van het hof, vooral omdat hij nu wist “welke ellende hij de slachtoffers, zijn ouders en zijn ex-vriendin had aangedaan”. D. bezwoer de president dat hij nooit meer een brand zou veroorzaken.

Een dag later zagen politieobservanten hem wegrennen bij een caravan in Veenendaal, die enkele tellen later in brand vloog. Zelf zegt D. dat hij in de buurt van de caravan zijn auto parkeerde, omdat hij even moest plassen. Intussen belde hij met een mobiele telefoon naar huis. Toen daar niet aangenomen werd, werd hij ongerust. Daarom reed hij met grote snelheid naar huis, waar hij zijn ouders op de koffie bij de buurvrouw vond. De politie hield D. aan, nadat hij ook koffie had gedronken bij de buurvrouw.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn zes rechercheurs bezig met het onderzoek naar de nieuwe reeks brandstichtingen in Ede. De woordvoerder wil niets zeggen over de vorderingen. De rechter-commissaris legde D. vrijdag beperkende maatregelen op, wat onder andere betekent dat hij geen contact met de buitenwereld mag hebben.

Het gerechtshof in Arnhem zou op dinsdag 27 februari uitspraak doen in het hoger beroep. Woensdag besliste het hof echter dat het de zaak dinsdag wil heropenen, zodat procureur-generaal en raadsman de kans krijgen om hun zegje te doen over het nieuwe onderzoek dat nu tegen de Edenaar loopt. (ANP)