Pistolen in de kapsalon

Janet Evanovich: Two for the Dough. Uitg. Penguin, 301 blz. ƒ 24,95.

Two for the Dough is het rechtstreekse vervolg op One for the Money (in het Nederlands: Grof geld), het hilarische misdaaddebuut van de Amerikaanse Janet Evanovich, waarin de onhandige bounty-hunter Stephanie Plum de straten van New Jersey afstruinde op zoek naar gevluchte criminelen. Gelukkig is alles bij het oude gebleven: Stephanie probeert nog altijd haar geld te verdienen door achter misdadigers aan te gaan die op borgtocht zijn vrijgelaten en vervolgens de benen hebben genomen, daarbij afwisselend geholpen en dwarsgezeten door de onweerstaanbare politieman Joe Morelli ('an impressive package in front and the state's best buns in back'). Dit keer draait het om een roof van militaire wapens, die op de straten op New Jersey worden verhandeld en waarmee al verscheidene agenten zijn neergelegd. En Stephanie moet ook nog op zoek naar 24 ruwhouten lijkkisten, die ontvreemd zijn uit een opslagplaats; een lastige klus, want de eigenaar, een afschuwelijke begrafenisondernemer, is niet alleen op Stephanies professionele diensten uit.

De intrige heeft niet veel om het lijf, het verhaal begint halverwege het boek zelfs flink te slepen, en spannend wordt het nergens - maar dat doet er niet toe. Evanovich heeft een groot talent voor komedie: Stephanie is in vorm, dat willen zeggen, de wisecracks en one-liners vliegen over de bladzijden, en het hitsige spel van aantrekken en afstoten tussen haar en Morelli is nog net zo komisch als in Evanovich' eersteling. Ook de bijfiguren laten zich gelden: Stephanies geschifte oma Grandma Mazur zwaait met pistolen en de doorgeslagen crimineel die in rouwkamers zekere ledematen bij lijken verwijderd en ze bij Stephanie deponeert, mag er ook zijn. Een van de leukste scènes is het bezoek van Stephanie aan de kapsalon: wanneer zij de vrouw die haar man ooit heeft afgepakt wil imponeren met haar handpistool, halen alle vrouwen onder de droogkappen een voor een hún geladen wapens uit hun handtassen, waarna zich een heftige discussie ontwikkelt over kwaliteit en prijs.

    • Dennis de Hoop