Pharming verdient 30 miljoen met uitgifte aandelen

Het Leidse biotechnologiebedrijf Pharming heeft 19 miljoen dollar (ruim dertig miljoen gulden) binnengehaald door het aantal uitstaande aandelen met 25,8 procent uit te breiden.

De onderhands, in twee tranches, geplaatste nieuwe stukken zijn met bemiddeling van de zakenbank MeesPierson voor een belangrijk deel in handen gekomen van de Amerikaanse Collagen, het Vlaamse Biotechfonds en het Finse Sitra, een verstrekker van durfkapitaal en voorts bij een aantal investeerders in Japan, Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië.

Pharming is vooral bekend door de genetisch aangepaste (transgene) stier Herman. Hermans dochters zullen de komende weken hun eerste melk leveren, waaruit het menselijke eiwit lactoferrine wordt gewonnen. Lactoferrine is een natuurlijk antibioticum dat kan worden toegediend aan mensen die grotere risico's op infecties lopen, zoals aids- en kanker-patiënten die een chemo- en/of radiotherapie ondergaan en aan te vroeg geboren baby's.

De nieuwe financiële injectie is nodig voor verdere ontwikkelingen en voor klinische tests met lactoferrine en andere biofarmaceutische produkten uit de melk van transgene dieren. Andere projecten betreffen onder andere het bindweefseleiwit humaan collageen, dat kan worden aangewend bij botbreuken, brandwonden, incontinentie en reuma. Pharming heeft tot nu toe in zes jaar 35 miljoen gulden gestoken in onderzoek en ontwikkeling.