'Noorse reder uit op overname Nedlloyd'

ROTTERDAM, 23 FEBR. De Noorse scheepsmagnaat John Fredriksen is volgens de scheepvaartkrant Lloyd's List op zoek naar financiers om Nedlloyd over te nemen.

Fredriksen was in Londen voor de financiële afhandeling van de olieramp voor de kust van Wales met de Sea Empress, een van de twaalf mammoet-tankers waarvan hij eigenaar van is.

Fredriksen wordt in scheepvaartkringen afgeschilderd als een wilde jongen. Op zijn achttiende begon hij met een kantoorbaantje, inmiddels wordt zijn persoonlijke vermogen geschat op 700 miljoen gulden. Hij heeft fortuin gemaakt tijdens de oorlog tussen Irak en Iran toen hij als een van de weinige reders zijn tankers door het oorlogsgeweld durfde laveren. De Britse verzekeraar Lloyds weigerde dergelijke schepen te verzekeren.

Na de ramp met de Sea Empress toonde Fredriksen zich in een vraaggesprek met de Noorse krant Dagens Naerinsliv een gedesïllusioneerd man. Hij overweegt sterk zijn scheepvaartbelangen af te stoten om zich volledig te concentreren op de offshore. Hij heeft voor dit doel de afgelopen maanden al een aantal olie- en gasexperts bij verschillende bedrijven weggekocht.

In dat verband zou Fredriksen plannen hebben om voor 240 miljoen dollar Neddrill, de offshore-dochter van Nedlloyd, over te nemen. Het Rotterdamse havenconcern geeft geen commentaar. Neddrill is vorig jaar flink winstgevend geweest, nadat het bedrijf een jaar eerder nog twee miljoen gulden verlies leed. In 1993 verdiende Nedlloyd nog 22 miljoen gulden aan het bedrijf.