Kans op politieke rol Di Pietro in Italië toegenomen

ROME, 23 FEBR. De kans op een rol in de politiek van Antonio Di Pietro, de gangmaker achter de Italiaanse smeergeldonderzoeken, is gestegen nu een van de drie justitiële onderzoeken tegen hem gisteren op last van een rechter is geseponeerd.

Di Pietro werd beschuldigd rond 1990 gunsten te hebben gevraagd aan minister Remo Gaspari, die toen door hem werd onderzocht wegens corruptie. De gunsten betroffen een project voor automatisering voor het Paleis van Justitie in Milaan, waarbij Di Pietro een mooie functie voor zichzelf zou hebben willen regelen en vrienden die een informaticabedrijf hebben, zou hebben getracht te bevoordelen.

Komende maandag en op 6 maart beginnen de hoorzittingen in twee andere zaken tegen Di Pietro. “Het is nutteloos om te verbergen dat dit vonnis ook voor de andere onderzoeken een symbolische waarde heeft”, zei officier van justitie Silvio Bonfiglio. Hij en zijn collega Fabio Salamone wilden een proces tegen Di Pietro beginnen, maar een onafhankelijke rechter in de Noorditaliaanse stad Brescia oordeelde dat de zaken die Di Pietro worden aangerekend, niet kwalificeerbaar zijn als misdrijf.

“De zaken zijn gegaan zoals we hadden voorzien. Dit vonnis becommentarieert zichzelf”, zei Di Pietro's advocaat Massimo Dinoia. Di Pietro zelf was niet meer aanwezig toen het vonnis even voor tien uur bekend werd. Hij heeft steeds gezegd dat de beschuldigingen over machtsmisbruik en ander oneigenlijk gedrag die vorig jaar naar buiten begonnen te komen, een wraakactie zijn voor zijn corruptie-onderzoeken.

Aanhangers van Di Pietro en zijn plannen voor een morele kruistocht hopen dat hij hieruit moed put en alsnog besluit de politiek in te gaan. Di Pietro wil daarmee wachten tot alle onderzoeken tegen hem zijn afgerond. Als ook de twee andere zaken zouden worden geseponeerd, zou dat net op tijd zijn om zich kandidaat te stellen. Di Pietro, nog steeds bijzonder populair, is nooit concreet geweest over zijn politieke plannen. Vermoed wordt dat hij als sympathisant of kandidaat van een nieuwe centrumgroepering samen met de centrum-linkse alliantie de strijd zou willen aanbinden met het rechtse blok, dat wordt geleid door mediamagnaat Silvio Berlusconi.

Het parket van Brescia zal waarschijnlijk beroep aantekenen tegen het besluit de zaak te seponeren. De andere zaken tegen Di Pietro betreffen onder andere een renteloze lening van een ton die hij heeft gekregen van een corrupte verzekeraar. Di Pietro is ook opgeroepen als getuige in het proces tegen mediamagnaat Berlusconi, die wordt verdacht van corruptie. De zaak tegen Berlusconi is door Di Pietro in gang gezet.

    • Marc Leijendekker