Judoka's dienen aanklacht in tegen coach

TILBURG, 23 FEBR. Drie vrouwelijke (oud-)judoka's hebben gisteren bij de tuchtcommissie van de judobond een aanklacht ingediend tegen trainer Peter Ooms. In een schriftelijke verklaring beweren Anita Staps, Irene de Kok en Monique van der Lee dat hun voormalige coach zich onder meer schuldig zou hebben gemaakt aan “ongewenste aanrakingen”.

Onder leiding van Ooms behaalden de drie judoka's ieder de wereldtitel in hun gewichtsklasse: Staps in 1980, De Kok in 1986 en 1987 en Van der Lee vorig jaar in Japan. Het drietal, van wie Staps en De Kok inmiddels zijn gestopt, weigert in te gaan op de aanklacht. Ooms heeft de beschuldigingen vanaf zijn vakantie-adres in Italië ontkend.

In de verklaring wordt Ooms getypeerd als iemand die volledige gehoorzaamheid eist van een judoka. De judoka's komen met hun verklaring om helderheid te geven over geruchten die binnen de judo-wereld de kop op staken. Van der Lee verbrak onlangs de band met de coach. De zwaargewicht gaf toen als reden op dat zij van mening verschilde met haar trainer.