Hongersnood en ziekten in gevangenissen in Moldavië

CHISINAU, 23 FEBR. In de voormalige Sovjet-republiek Moldavië zijn vorig jaar 81 gevangenen gestorven aan honger of aan door honger veroorzaakte ziekten. Dat is gisteren in de hoofdstad Chisinau gemeld.

Volgens de bekendmaking heeft een op elke zeven gevangenen in Moldavië tuberculose; longontsteking en geslachtsziekten komen veelvuldig voor. Volgens een Moldavische woordvoerder is deze situatie het gevolg van de ernstige economische problemen in Moldavië. Op het budget voor de gevangenissen is de afgelopen jaren aanzienlijk gekort. Daardoor is de voedingswaarde van het voedsel voor de gevangenen met zeventig procent teruggelopen.

Overigens verleende president Snegur gisteren een aantal ter dood veroordeelde gevangenen gratie door hun straf in levenslang om te zetten.

Ook buiten de gevangenissen is in Moldavië de nood overigens hoog gestegen. In januari gingen veertig scholen en zeshonderd kleuterscholen dicht omdat er geen geld was voor de verwarming - en evenmin voor de salarissen van de leerkrachten trouwens. De temperatuur in de klaslokalen was gedaald tot vier graden boven nul. Artsen hebben geadviseerd alle scholen te sluiten.

Moldavië kampt met een energietekort sinds het na de uitroeping van de onafhankelijkheid wereldmarktprijzen moet betalen voor olie en gas uit Rusland. Het staat voor honderden miljoenen dollars in het krijt bij het Russische energiebedrijf Gazprom, dat een jaar geleden ook al eens de gaskraan dichtdraaide. Mede als gevolg van het tekort aan energie is de Moldavische economie vorig jaar verder in de versukkeling geraakt. Zo daalde de uitvoer met een kwart. (Reuter)