Hagemeyer stoot textieldochter af naar oude bezitters

ROTTERDAM, 23 FEBR. Het handelshuis Hagemeyer stoot het textielbedrijf EHCO-KLM Kleding, dat zij vorig jaar door de overname van Borsumij Wehry in bezit had gekregen, weer af. De nieuwe eigenaren worden directeur J. Trap, die als mede-investeerders de oud-Borsumij Wehry bestuurders J. Noordam en G. van den Brink heeft gerecruteerd.

Noordam was na de overname van Borsumij adviseur van Hagemeyer geworden in afwachting van de uitkomst van een gerechtelijk vooronderzoek tegen hem en een groep Borsumij-managers andere wegens misbruik van voorkennis bij handel in effecten van hun eigen bedrijf. Drie weken geleden heeft justitie deze zaak laten vallen omdat er onvoldoende bewijs was.

EHCO-KLM Kleding maakt bedrijfskleding en is gevestigd in Haaksbergen. Er werken ongeveer 500 mensen. Het bedrijf, dat ook Lonneker Textiles in Enschede omvat, heeft een omzet van 100 miljoen gulden.

Volgens bestuursvoorzitter A. Land van Hagemeyer is na de overname van Borsumij vorig jaar een nadere analyse gemaakt van de kernactiviteiten van de nieuwe groep, waarbij men tot slotsom is gekomen dat de textielactiviteiten daarin niet passen. Over de prijs waarvoor EHCO-KLM is verkocht wil Land alleen zeggen dat het rond boekwaarde lag. Ook directeur Trap van EHCO-KLM wil over de overnamesom niets kwijt.

Het afgelopen jaar werd steeds duidelijker dat Hagemeyer de textielactiviteiten wel wilde afstoten, zo vertelt Trap, waarop hij zijn old boys network aanboorde om financiers voor een verzelfstandiging van het bedrijf te vinden. Hij kende Van den Brink al sinds zij samen met enkele andere investeerders Lonneker Textiles kochten van Nijverdal ten Cate. Twee jaar geleden verkochten zij het bedrijf aan EHCO-KLM, dat vervolgens weer werd overgenomen door Borsumij, waar Noordam op dat moment bestuursvoorzitter was. Trap verwacht dit jaar dicht in de buurt te komen van een winst na belastingen van 4 miljoen gulden.

Van den Brink werd twee jaar geleden in de raad van bestuur van Borsumij Wehry opgenomen, nadat hij jarenlang als directeur en tevens grootaandeelhouder in industriële bedrijven had gewerkt. De laatste in die categorie was het handelshuis Stokvis, dat al snel na Van den Brinks entree werd overgenomen door Borsumij Wehry, waarna Van den Brink op zijn beurt verder ging als Borsumij-bestuurder. Daarvoor was hij al via enkele privé participaties betrokken geraakt bij textielbedrijven.

Volgens topman Land van Hagemeyer heeft de heroriënatie na de overname van Borsumij duidelijk gemaakt dat ook enkele andere activiteiten niet goed passen. Daarover verwacht hij volgende week dinsdag, bij de publicatie van de jaarcijfers, meer te kunnen zeggen.