Greenspan blijft topman van de Federal Reserve

WASHINGTON, 23 FEBR. President Clinton zal bestuursvoorzitter Alan Greenspan van de Federal Reserve (het Amerikaans stelsel van centrale banken) voordragen voor een derde termijn van vier jaar.

Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt. Hij liet tevens weten twee vacatures in het bankenbestuur te willen opvullen met Witte-Huisfunctionaris Alice Rivlin en hoogleraar Laurence Meyer. Het Congres moet de voordrachten nog goedkeuren.

Greenspan kreeg in 1987 onder president Reagan de leiding van de 'Fed'. De herbenoeming van de 70-jarige Greenspan, wiens termijn op 2 maart afloopt, is geen verrassing. Clinton kan het zich in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van november niet veroorloven onrust te veroorzaken op de financiële markten door de leiding van het Amerikaanse monetaire beleid in andere handen te geven.

Alice Rivlin, die nu de leiding heeft van het begrotingsbureau van het Witte Huis, volgt in het zeven leden tellende bankenbestuur de in januari afgetreden Alan Blinder als vice-president op. Ze was in 1975 de eerste directeur van het begrotingsbureau van het Congres en bekleedde die post acht jaar. Laurence Meyer neemt de plaats in van John LaWare, die vorig jaar april opstapte. Hij is hoogleraar economie in St. Louis en heeft een eigen economisch bureau. Meyer was bij de campagne voor de presidentsverkiezingen van 1992 economisch adviseur van Clinton. Meyer werkte eerder voor de centrale banken van New York en St. Louis. De staf van de 'Fed' gebruikt zijn modellen geregeld voor prognoses. Louis. Analisten verwachten niet dat de nieuwe benoemingen het beleid belangrijk zullen veranderen.

Clinton had eigenlijk de bankier Felix Rohatyn willen voordragen als vice-president. Maar deze trok zich terug als kandidaat toen bleek dat de Republikeinse meerderheid in het Congres zijn benoeming zou blokkeren. Rohatyn vindt dat de Amerikaanse economie sterker kan groeien zonder de inflatie aan te wakkeren. Clinton zag in hem daarom een goed tegenwicht voor Greenspan, die bij het rentebeleid vooral oog heeft voor het inflatiegevaar. “Ik heb geprobeerd door een benoeming van zowel Greenspan als Rohatyn te zorgen voor een niet-politieke discussie over de vraag of de economie snel genoeg groeit”, aldus Clinton vorige week.