Glasvezel PTT Telecom eerst voor bedrijven

DEN HAAG, 23 FEBR. PTT Telecom investeert de komende jaren fors in aanleg van glasvezelkabels naar kantoren. De gewone consument moet nog even wachten. Dit staat in een rapport van Koninklijke PTT Nederland (KPN) aan de Tweede Kamer.

Glasvezel heeft een capaciteit die duizenden malen groter is dan het nog veel gebruikte koper. Bijna het totale lange-afstandsnet (15.000 kilometer) is inmiddels 'verglaasd'. Nu zijn de zogeheten aansluitnetten aan de beurt, te beginnen in grote steden als Rotterdam en Amsterdam. Voor grote bedrijven die veel computerverkeer hebben is glasvezel zeer geschikt, aldus KPN.

Glasvezel is echter niet nodig voor privé-gebruik. Ontwikkelingen in de techniek zorgen voor een beter gebruik van de traditionele infrastructuren. Zo maken compressietechnieken het mogelijk om 120 kanalen te benutten op de televisiekabel, terwijl het nu doorgaans beperkt blijft tot 25. KPN speelt via de onderneming Teleselect gretig in op de mogelijkheden van de extra kanaalruimte zoals pay-per-view (betalen per programma), video-on-demand (het bestellen van een film op tv) en thuiswinkelen.

Telewerken, het thuis werken met behulp van computerverbindingen, neemt wellicht een hoge vlucht, maar ook hiervoor kunnen bestaande verbindingen soelaas bieden. Binnen enkele jaren komt ook daarvoor een nieuwe compressietechniek beschikbaar.

Verder denkt PTT Telecom erover verbindingen te huren van energiebedrijven of kabelexploitanten. Het gaat met die ondernemingen “waar mogelijk” samenwerken om de capaciteit van bestaande infrastructuren te vergroten.

Telecommunicatie daalt volgens PTT Telecom flink in prijs. Werd bandbreedte de afgelopen tien jaar honderd keer goedkoper, de komende tien jaar zal dat zo'n duizend keer zijn. (ANP)