Foto

Foto: DEN HAAG - Begin deze maand sloegen de ministers De Boer (VROM) en Borst (Volksgezondheid) de eerste paal voor het bouwproject De Resident in Den Haag. Het gebied ligt tussen het Centraal Station en het nieuwe stadhuis van Richard Meijer.

Het voormalige kantoorgebouw Transitorium op de foto links wordt ingrijpend verbouwd volgens een plan van de Amerikaanse architect Michael Graves. Het 72 meter hoge gebouw wordt 'gestript' en voorzien van twee torens. Daarmee wordt het ruim honderd meter hoog. Het Transitorium werd in 1965 neergezet door architect Jan Lucas, die tevens de nabijgelegen ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie ontwierp. Het Transitorium heeft gefungeerd als 'doorgangshuis' voor rijksambtenaren die tijdelijk elders moesten worden gehuisvest. De herbouw van Graves heeft de instemming van de 78-jarige architect Lucas. Aan het gerenoveerde gebouw, dat Castalia gaat heten, wordt nieuwbouw toegevoegd van architect Sjoerd Soeters, genaamd Helicon. In het 50.000 vierkante meter grote gebouw wordt het ministerie van VWS gehuisvest. Begin 1998 zullen 1.600 ambtenaren vanuit Rijswijk naar het Haagse centrum verhuizen. Op de locatie Resident komen verder woningen, winkels en kantoren, onder meer voor verzekeringsmaatschappij Zürcher. De bouwwerkzaamheden zullen de komende jaren veel overlast in de binnenstad veroorzaken. Vooral de bewoners van het nabijgelegen woongebouw De Zwarte Madonna, een omstreden creatie van architect Carel Weeber, klagen over overlast.

De sloop van het oude stadhuis aan het Burgemeester de Monchyplein, foto rechts, is halverwege, en wordt deze zomer afgerond. Op het terrein komen 430 appartementen en 14.000 vierkante meter kantoren en parkeergarages. Het bouwplan is ontworpen door de Spaanse architect Ricardo Bofill. Op een deel van het terrein, een strook tussen het oude stadhuis naast het ernaast gelegen hoofdbureau van politie, is de bouw van tachtig appartementen, drie kantoortorens en een parkeergarage inmiddels begonnen.

(Foto's Roel Rozenburg)