Elly Strik

T/m 10 maart in Begane Grond, Lange Nieuwstraat 2 Utrecht, open wo t/m za 12-17u., zo 13-17u.

Beeld en nabeeld zijn de terugkerende elementen in het oeuvre van Elly Strik (1961). Zij werd bekend met haar grootformaat tekeningen van een meisje (een zelfportret?) met starende ogen, dat vaak in wit op een witte ondergrond verschijnt als een schijngestalte. Ook in het Utrechtse kunstcentrum Begane Grond exposeert Strik enkele van die dubbelportretten (de een met starende ogen, de ander met een Mona Lisa-glimlach), gecombineerd met silhouet-tekeningen van een meisje en een man met een bontstola van een vosje om zijn hals. Deze jongen, met zijn gesloten ogen en gekruiste handen, drukt een soort 'Leidenschaft' uit die expressiever en explicieter is dan Strik tot nu toe liet zien.

In de kantine van het gebouw hing zij twee hartvormige objecten aan de muur die met een houtprint beplakt lijken. Nadere beschouwing leert dat ze 'gehout' zijn; de nerven en kleurschakeringen zijn, heel ambachtelijk, met de hand in verf geschilderd. Juist in deze omgeving, waar formica tafelbladen niet misplaats zouden zijn, is dat een verrassing. Verderop in het labyrintachtige pand toont Strik een ouder werk, de Hijgende vink uit 1992. Op de wandgrote aquarel is een vogel te zien waarvan de adem zich aftekent tegen de groene lucht. Eenzelfde humoristische observatie spreekt uit de foto's van vruchten: in close-up ziet een kiwi eruit als een ruw kokosmatje. Elly Strik werkt aan een veelvormig oeuvre, waarin de gedetailleerde aandacht voor afzonderlijke voorwerpen en mensen een leidraad vormt, maar ze de kijker opzettelijk ieder houvast ontzegt.

    • Renée Steenbergen