DSM breidt produktie supersterke vezel uit

HEERLEN, 23 FEBR. DSM breidt de productie van zijn supersterke Dyneema-vezel (polyetheen) in Heerlen uit. Nog geen jaar na de aankondiging van de installatie van een tweede produktielijn meldt DSM High Performance Fibers de bouw van een derde lijn. Die zal werk bieden aan enkele tientallen mensen, waarmee het totaal aantal werknemers bij de Dyneema-activiteit oploopt tot 150.

De totale produktiecapaciteit voor Dyneema komt door deze uitbreiding op ongeveer 1500 ton garen per jaar. Ook deze derde lijn kost net als de voorgaande enkele tientallen miljoenen guldens. De bouw is al begonnen en zal eind 1996 klaar zijn.

De tweede lijn, die de produktiecapaciteit opvoerde van 600 tot 1000 ton garen per jaar, is al in gebruik genomen, twee maanden eerder dan gepland. De marktvraag was beduidend groter dan de eerste lijn (uit 1991) aankon. De tweede zal dan ook “zeer snel belast zijn”, verwacht DSM.

De eerste produkten van de tweede lijn komen naar verwachting in april op de markt. Bij deze lijn maakt DSM gebruik van een betere techniek, waardoor de Dyneema-vezel 30 procent sterker werd. Die kennis wordt ook gebruikt bij de derde lijn.

De vezel is onder meer aantrekkelijk wegens zijn sterkte en lage gewicht. Afnemers verwerken de vezel in touwen en netten en beschermende produkten (helmen, kogelwerende vesten en lichte pantserplaten voor auto's). (ANP)