De prinsessen van de president

Zoiets geks heeft Elizabeth nog nooit beleefd. En iedereen doet of het doodnormaal is. Haar zussen stellen zich wel vaker aan. En ook haar ouders doen wel eens gek. Maar nooit, nooit als er vreemden bij zijn. En nu doen ze de hele dag niets anders.

Ze lachen en zwaaien voortdurend naar totaal onbekende mensen. Ze steken hun duim in de lucht zodra iemand een foto van ze neemt. En als haar vader zegt hoe hij heet, begint iedereen te gillen en te joelen. 's Avonds komt het allemaal op de tv.

Af en toe probeert Elizabeth mee te doen. Maar ze vindt het eigenlijk veel te kinderachtig voor iemand van acht. Het enige leuke is dat haar vader opeens van hele harde Batman-muziek houdt.

Elizabeth heeft vier oudere zussen. Met hun ouders wonen ze in een heel groot huis in Amerika. Het huis heeft een naam: Timberland, en het ligt midden in een bos. De buren wonen zo ver weg dat je hun huis niet kunt zien.

Elizabeth weet nog niet wat ze wil worden, maar haar vader, Steve Forbes, wil president van Amerika worden. Als dat doorgaat worden ze allemaal beroemd en moeten ze verhuizen naar een kleiner huis.

Als je president wilt worden, moet je eerst zorgen dat iedereen je kent, iedereen in heel Amerika. Daarvoor heeft haar vader een plan bedacht. Als je elke dag op de tv en in de krant komt, zegt hij, en als je alle mensen die je op straat ziet lopen een hand geeft, dan moet het lukken. Haar moeder zei eerst dat het gekkenwerk was. “Je bent zo vaak op reis, straks weet iedereen wie je bent maar zijn wij je vergeten.” Daarom gaan ze nu in het weekend met hem mee, op zoek naar handen om te schudden en camera's om naar te wuiven.

Maar het schiet niet erg op. Ze zijn al weken bezig en er zijn nog zoveel mensen die ze niet gezien hebben. En kinderen komen ze helemaal niet tegen.

De vader van Elizabeth heeft een grote bus gehuurd, met een zitkamer en een keukentje erin. Met die bus reizen ze door het land. Er is ook een televisie in de bus, maar haar vader wil alleen zijn eigen video's spelen.

Soms stopt de bus ergens, in een dorp of een stadje. Op het dak staan speakers, en daaruit komt dan keihard de beginmuziek van Batman. Cool! De vader van Elizabeth gaat dan naar buiten. Tegen de mensen die op straat staan te kijken zegt hij hoe hij heet en dat hij president wil worden.

Soms moet de hele familie naast hem komen staan, vooral als er fotografen en televisiemensen zijn. Als het over is begint de muziek weer, en juichend en wuivend klimmen ze dan allemaal weer in de bus - alsof ze net kampioen zijn geworden. Terwijl de chauffeur de motor start hangen ze met zijn zevenen uit het open raam. De zussen van Elizabeth steken hun duim omhoog en joelen naar de mensen op de stoep. Haar vader en moeder staan gearmd te swingen op de Batman-muziek. Langzaam rijden ze dan weer verder.

Als pappa president wordt, zeggen de zussen van Elizabeth, dan worden wij een soort prinsessen. Maar Elizabeth gelooft er niets van. In Amerika wonen geen prinsessen. En prinsessen zijn geen uitslovers.

    • Juurd Eijsvoogel